Bilprovningen kan tappa sitt monopol
AB Svensk Bilprovnings monopol på besiktningsutföranden kan komma att avskaffas, vilket ger privata företag chansen att etableras på marknaden. För Bilprovningen innebär konkurrensen både för- och nackdelar.
Magnus Ehrenstråhle, VD för AB Svensk Bilprovning, tror att om SWEDAC och Transportstyrelsen gör ett bra jobb med att kontrollera alla besiktningsfirmor, kommer Sverige få bättre trafiksäkerhet och miljö.
Foto: Sofia Wellborg
monopol. Om förslaget går igenom kan endast de bilprovningar som ansökt om ackreditering av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) kunna utföra besiktningar, från och med 1 juli 2010. AB Svensk Bilprovning, SMP Svensk Maskinprovning
Aktiebolag och Inspecta Sweden AB får nu slåss om kunderna med andra privata företag.
De besiktningsformer som
lagen gäller är kontrollbesiktning, registreringsbesiktning, lämplighetsbesiktning och mopedbesiktning. Sverige är nästan sist ut i
Europa med att avskaffa monopolet. Konsekvenserna för de olika ländernas avskaffning har i vissa fall bland annat inneburit högre priser, men samtidigt högre krav på besiktningskvaliteten.
Fördelarna med att slopa
monopolet är, enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson, att det blir fler stationer, vilket i många fall innebär kortare körsträckor för kunderna, längre öppettider och ett bättre serviceutbud.
I Piteå är det fortfarande oklart hur förändringen av lagen kommer att påverka Svensk Bilprovning. Platschef Lars-Göran Rosenberg har svårt att veta om priserna kommer att förändras.
- Om man ser på de sista länderna som slopade monopolet så ser det lite olika ut beroende på reglerna. I Finland är de hårda på kvaliteten och har höjt priserna, medan priserna är samma i Danmark, där de inte har förändrat kraven på kvaliteten, förklarar Rosenberg.
Vidareutveckla
Kenneth Hultgren, pressekreterare på Regeringskansliet,
säger att han inte känner till några nackdelar med slopandet av
monopolet.
- I Finland höjdes priserna med fyra procent, medan tillgängligheten höjdes med 200 procent. Det är ingenting att prata om,
säger Hultgren.
- Vi vill uppnå bättre service, och menar att konkurrensen som blir är nyttig. Besiktningsfirmorna sporras att tänka nytt och pressa priserna, fortsätter han.
AB Svensk Bilprovnings VD Magnus Ehrenstråhle förklarar att slopandet av monopolet ger företaget en chans att vidareutvecklas. I och med monopolet har företaget varit avstängt från att göra
saker som att erbjuda kunderna annat än det obligatoriska, eftersom de då konkurrensutsätter andra företag.
- Det finns både fördelar och nackdelar med att avskaffa
monopolet. Fördelen är att vi redan är etablerade hos kunderna, men nackdelen är att vi bär på en tung kostym. Alla stationer är kostsamma och om vi skulle tappa marknad skulle det finnas en stor kostnad kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!