Konstnärerna använder sig av blandade tekniker och håller till inne på Kaleido för att färdigställa sin konst som sedan lyfts ut i tre olika montrar på torget. Andreas R Andersson, Arvidsjaur, är först att hänga upp sitt tunga verk som är en installation inspirerad av rallycrossen.
– Jag har fokuserat på motorsporten och använt mig av en fysisk gammal traditionell förbränningsmotor. Sedan ska det bli en surrealistisk övergång till den digitala motorsport som finns i dag, där man också ska kunna referera till en geopolitisk del med klimatet, säger han.
Andersson jobbar mestadels som platsspecifik installationskonstnär och han är van att ha folk som kommer ock tittar när han håller på och bygger ihop sina konstverk.
– Här i Piteå är det många som är nyfikna och frågar vad jag håller på med. De är positiva och kommer fram. Det är roligt att jag får berätta om mina tankar kring mitt konstverk. Jag har bott lite varstans i landet, men efter att ha jobbat i Norrbotten ett tag så flyttade jag till Arvidsjaur och där tänker jag stanna, säger han.
Konstnärerna Satu Takkinen och Robin Sahlén har jobbat tillsammans med ett verk som består av delar i trä som gestaltar de olika sportgrenarna. De har inspirerats av Piteås framstående idrottsstjärnor och skapat siluetter av idrottsutövare.
– Vi har sågat ut dem med sticksåg, sedan ska de putsas och spraymålas, säger Sahlén.
Takkinen tycker att det har varit en fördel att kunna jobba ihop i projektet.
– Min son ser saker på ett annat sätt än vad jag gör, det är bra och det har tillfört mycket under processens gång, säger hon.
Jens Pettersson, Piteås konstpedagog, är nöjd och han tycker att projektet skapar spännande möten på fler än ett sätt.
– Det är det som är den stora bonusen med offentliga utställningar. Dels träffas konstnärer, knyter kontakter och berikas av varandra. Men också alla som går förbi och tittar. Det kan vara pensionärer och barn som undrar vad det är som händer. Man når ut till en publik som kanske inte normalt tar del av konst, säger han.
Varje skulptur har en anknytning till en arena och tanken var att konsten skulle placeras ut där.
– Eftersom samhället stängdes ner när vi höll på att planera så flyttade vi In dem till centrum istället och det känns jättebra att vi kunde göra det, säger Jens Pettersson.