Bilister rasar mot spåriga vägar

Blida varvat med snöfall och regn har gjort många vägar spåriga. I fredags inträffade en olycka på väg 374 och kritiken mot vägunderhållet är massiv.

Den senaste tidens väder med blida varvat med snöfall har gjort att väg 374 blivit mycket spårig.

Den senaste tidens väder med blida varvat med snöfall har gjort att väg 374 blivit mycket spårig.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-01-20 20:00

I fredags kolliderade två bilar på väg 374 i höjd med Hedens begravningsplats mellan Öjebyn och Böle. Den ena bilen fick sladd och kom över i mötande körbana där den kolliderade med en annan personbil. Fem personer fick föras till sjukhus.

Detta är bara en av flera olyckor där vägskicket tros vara orsaken. Vädret den senaste tiden har gjort vägarna spåriga. I sociala medier och bland PT:s webbkommentarer haglar kritiken: "Är ovanligt dåliga vägar denna vinter, djupa och isiga hjulspår som lätt ger kast på bilen."

"Privata entreprenörer är så rädda om sina slitstål därför blir vägarna som dom blir, förr i tiden så var det en stolthet för dom som skötte vägunderhållet att vägarna var säkra."

"Fruktansvärt dåligt vägunderhåll!!"

"Jag kör den aktuella vägen varje dag och kan tyvärr konstatera att det på många ställen är rejält spårigt pga tjock is vid sidan av hjulspåren. Hyvla vägen bättre så slipper vi sådana olyckor".

Ricardo Sejas, projektledare för drift och underhåll på Trafikverket området Piteå/Älvsbyn, beskriver väglaget på vissa vägar som problematiskt.

– De så kallade klass 4-vägarna till vilka 374, 373 och väg 94 räknas, har blivit väldigt spåriga. Snöfall, blida och sand om vartannat har gjort att det bildats "armerad betong" på vägbanorna och det är svårt att rå på, säger han.

Enligt Ricardo Sejas är det brist på väghyvlar i länet och i dagsläget kör två enheter över Piteå och Älvsbyn.

– Väghyvlarna kör i sju kilometer i timmen och vid dåligt väglag och snörök är det inte alltid lämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt att köra alla tider.

Uppfyller era entreprenörer ställda krav?

– I stort sett. Vid normalt väglag utför vi inspektioner var 14:e dag. I det här vädret blir det tätare kontroller, säger Ricardo Sejas.

Även på kommunens gator är det problem med spårbildning. Två väghyvlingsenheter kör nu runt för att jämna ut väglaget.

Under en vanlig plogbil finns så kallat "underbett" som tar bort hårt packad snö men som inte rår på ren is. Vid blankis/hårdis krävs en särskild väghyvel med isrivarstål. Micael Kemi, avdelningschef för teknik och gator på kommunen, säger att det jobbas för fullt.

Har det varit några olyckor på grund av spårbildning i centrala stan?

– Inte som jag känner till, säger Micael Kemi, som uppmanar folk att höra av sig om man ser problem med kommunens väghållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!