Över fyra hundra personer har tagit chansen att tycka till och lämna synpunkter om det framtida torget och de båda förslagen. Av dem som hade synpunkter om biltrafik tyckte de flesta att torget ska vara bilfritt.
– Det finns inget beslut, men utifrån de diskussioner som varit så lutar det mot att det ska vara möjligt att trafikera torget. Hur och i vilken omfattning vet jag inte, säger kommunalrådet Anders Lundqvist (S).
Det är samhällsbyggnadsnämnden som sedan tidigare har uppdraget att påbörja utvecklingsarbetet och i måndags fick nämnden uppdraget av kommunstyrelsen att projektera för ombyggnation av Rådhustorget.
– Trafikfrågan är en del i det, men biltrafiken ska minimeras. Kanske genom enkelriktning, kanske genom att torget blir ett gångfartsområde eller på något annat sätt. En utgångspunkt är att Storgatan (gågatan) ska vara huvudsak, säger Brith Fäldt (V), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.
Under sommaren 2018 genomfördes en dialog där över 400 personer tog chansen att tycka till om den fortsatta utvecklingen av Rådhustorget.
-Jag är väldigt tacksam för alla synpunkter, idéer och tankar som kommit fram i dialogen. De betyder mycket för vårt arbete, säger stadsarkitekten Florian Steiner, som är projektledare för Rådhustorget.
Hur mycket av medborgarnas synpunkter som vävs in i det slutliga förslaget är oklart, men för att återgå till trafikfrågan så kommer det att bli förändringar. Det unika Rådhustorget har ett öppet och soligt läge, men många anser att det är bilar och inte människor som dominerar torget idag. Befintliga parkeringar plus otaliga ”tjuvparkeringar”.
– Det finns mycket potential som inte nyttjas idag och nu har vi ett grundförslag att utgå från, säger Brith Fäldt.
Ingen av de två arkitektförslagen (White och Nivå) har antagits i sin helhet, men kommunstyrelsen förordar att den fortsatta projekteringen utgår från en vidareutvecklad variant av Whites förslag där idéer från Nivås förslag inarbetas.
Detta för att Whites förslag anses ta till vara ett klassiskt och minimalistiskt formspråk till skillnad från Nivås nytänkande och utpräglade moderna formspråk. En majoritet av de över 400 medborgare som lämnade förslag gillade Nivås idéer bäst.
– Inget av förslagen var optimalt, utan vi blandar. Men jag vet inte hur stora förändringarna blir i slutänden och vad det kommer att kosta, säger Brith Fäldt.
Men klart ska det vara till 2021 då stan fyller 400 år.