Bidrag från miljöfond

Projekt som minskar vattenkraftens skadeverkningar och som gynnar den biologiska mångfalden i strömmande vatten kan få bidrag från Naturskyddsföreningens miljöfond.

Undanröjda vandringshinder för fisk kan ge bidrag från Naturskyddsföreningen. (Arkivbild)

Undanröjda vandringshinder för fisk kan ge bidrag från Naturskyddsföreningen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-08-29 17:00

Det innebär att Lillpite kraft kan få bidrag från fonden för utrivningen av de två kraftverken. Därmed inte sagt att bolaget beviljas den miljon som sökts eller ens några pengar.

Så väl organisationer som myndigheter och företag kan ansöka om stöd från miljöfonden, som är den största av Naturskyddsföreningens tre fonder. miljöfonden förfogar årligen över cirka 15 miljoner kronor.

Alla företag som baserar sin elenergi på vattenkraft och får tillstånd av Naturskyddsföreningen att märka verksamheten med Bra Miljöval måste avsätta pengar till miljöförbättrande projekt. Antingen utför de projekt själva i sina egna anläggningar eller så låter de Naturskyddsföreningen fördela ut pengarna till andra miljöprojekt.

På sin hemsida skriver Naturskyddsföreningen ”Vattenkraft som är märkt med Bra Miljöval får inte torrlägga några vattendrag. Icke-miljömärkt vattenkraft leder ofta till torrlagda älvfåror, som svämmas över när dammluckorna öppnas, vilket leder till stora skador på växt- och djurliv. Vattenkraft märkt Bra Miljöval har ett jämnt vattenflöde som håller sig inom vattendragets naturliga gränsvärden. Elbolagen måste också avsätta pengar för att bygga bland annat faunapassager för fisk och andra arter runt kraftverken”.

En viktig del i Bra Miljöval är att inte bara ställa krav på att minimera miljöbelastningen, utan också att arbeta aktivt för att reparera skador som redan har inträffat. Det kan exempelvis handla om att dammar och andra vandringshinder röjs undan och därmed öppnar upp vattendrag för vandrande och lekande fisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!