Pite energi, som äger 91 procent av Lillpite kraft, tog förra året fram en preliminär kalkyl (två bedömningar) för avveckling utifrån kända fakta (20170706). Kalkylen visade att kostnadsspannet är relativt stort då ingen vet hur mycket som måste rivas/återställas. Den lägre bedömningen hamnade på 2,6 miljoner, den högre på 4,2 miljoner kronor.
Enligt tidigare uppgifter beräknas Lillpite kraft ha tillgångar på 4,5 miljoner, men endast 3,8 miljoner kan användas för rivning/avveckling.
– Vi hoppas kunna söka bidrag från Vattenkraftens miljöfond, men jag vet inte om det är möjligt. Det är så nytt, säger Tore Degerfalk, vd Lillpite kraft.
Vattenkraftens miljöfond kommer att finansiera totalt 10 miljarder kronor under maximalt 20 år för att genomföra prioriterade miljöåtgärder. Ansökningar om bidrag från fonden kommer kunna göras då den är slutgiltigt beslutad och etablerad från och med 2018, och retroaktivt från och med år 2016.
Fokus för fondens finansiering är miljöåtgärder, inklusive utredningar, kostnader för prövning av miljöåtgärderna i domstol, eventuella produktionsförluster samt utrivning inom ramen för den nationella prövningsplanen.
Enligt Havs och vattenmyndigheten och Energimyndigheten kan en avvägning göras som innebär att det svenska miljökvalitetsmålet om levande sjöar och vattendrag nås samtidigt som påverkan på den svenska vattenkraftsproduktionen blir högst 1,5 terawattimmar eller 2,3 procent. Mer omfattande åtgärder förväntas i de mindre kraftverken än i de större.