Kommunens idé att ta hjälp av apoteken är inspirerad av en insats i Frankrike med anledning av coronakrisen. Piteås bibliotek och bokbussen vill också göra en insats på området.
– Det här är en viktig fråga och kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det. Eftersom våld inte är en coronaspecifik problematik så tänker vi att det här är något som vi ska fortsätta jobba med längre fram också. Exakt hur återstår att se, säger Johan Söderberg, bibliotekschef.
Bibliotekspersonalen har fått en grundläggande utbildning om våld i nära relationer av Lena Öfverholm-Månsson från individ och familj på socialtjänsten. Från och med nu kan alltså den som är utsatt för våld få hjälp att komma i kontakt med professionell hjälp genom att uppge koden ”Mask 19” till någon i personalen på samtliga bibliotek inklusive bokbussen. Det är samma kod som används internationellt och nationellt som gäller i Piteå. Koden funkar även på alla apotek i kommunen.
Sofie Isaksson, enhetschef individ och familj, är glad över det nya samarbetet med biblioteken.
– Vi vet att riskerna för att utsättas för våld i nära relation ökar i tider av isolering, det gäller både internationellt och i Sverige. Isoleringen kan även bidra till att det är svårare att söka hjälp som man annars skulle kunna göra. Tillsammans kan vi rädda liv, säger hon.