- Delaktigheten är stor. Totalt har den färdiga översiktsplanen föregåtts av ett 50-tal möten, berättade Lars-Olov Pettersson, s, kommunfullmäktiges ordförande.
- Man kan lära sig väldigt mycket. Arbetet bakom planen är mycket noggrant utfört och jag förställer mig att det krävt en hel del tålamod.
Alla berömde också miljö- och byggnadskontoret i allmänhet och Per Lidström, planansvarig, i synnerhet för väl genomfört uppdrag.
- Det har varit jätteroligt att få vara med i processen som präglats av ett stort engagemang trots den långa tiden, sade Brith Fäldt, v, och fortsatte:
- På det stora hela har vi ett bra dokument som kommer att leva i 20 år. Även om Norrbotniabanans förverkligande skjutits på framtiden kan mycket förändras. Vi har ju ett antal riksdagsval som ska genomföras under den perioden.
Lage Hortlund, m, var speciellt glad över planens tydliga budskap att inga fler reservat ska bildas på kommunens mark.
- En principfråga, ansåg han och lovordade även tanken på centrumbildning i byarna.
- I Hortlax borde exempelvis vårdcentralen ha byggts i centrum. Det är viktigt att skapa ett centrumliv i byarna.
Hortlund välkomnade också den företagsvänliga viljeinriktningen i planen.
- Då kanske kvinnligt företagande kan stimuleras genom att låta personalen driva förskolorna i byarna.
- Jag är imponerad av grundmaterialet. Nu ska vi gå vidare, uppmanade han.
Åke Forslund, fp, tyckte att planen möjligen var för detaljrik.
- Det är viktig att folk förstår att det handlar om en viljeinriktning. Inte förslag. För då är mycket i planen önskedrömmar. Men i dessa juletider så kanske vi ska göra som barnen, ju mer man önskar desto mer får man.
- Planen behöver inte bara bli en önskelista. Jag tror absolut vi har möjlighet att genomföra mycket av det som står i planen, var Maj-Britt Lindströms, s, fasta övertygelse.