Betygsboken berättar om Ebbas skolår

Den 23 september 1916 skrevs Ebba Holmkvist, senare gift Blomqvist, in i småskolan i Norrfjärdens församling och fick då, i den betygsbok som utfärdades, lära sig en hel del regler som gällde för skoleleverna. Betygsboken följde henne genom klasserna, fram till hon avslutade sin utbildning i folkskolan sex år senare.

Piteå2017-02-03 10:39

Under skolåren hade hon de två första åren i småskolan i Håkansö Hanna Nordlund som lärare och de tre påföljande åren undervisades hon av Vilma Nilsson, senare gift Svensson.

Hanna Nordlund hette Nordström som flicka och avled 1932 i Norrfjärden, i hjärnblödning. Hon var då 67 år.

Vilma var född i Roknäs, blev utbildad lärare 1913 och fick 1919 anställning i Norrfjärden. Hon avled i Piteå 1983.

När Ebba 1922 lämnade folkskolan, med avgångsbetyg, var Ernst Stenberg lärare. Slutbetyget är underskrivet av Nils Johan Nordberg, församlingens kyrkoherde och skolrådets ordförande. Kyrkan hade vid den tiden ansvaret för skolundervisningen.

Folkskollärare Ernst Stenberg, som senare blev överlärare i Piteå, avled 1926, 47 år gammal.

Av betygsboken framgår att Ebba Holmkvist hade med beröm godkänt i såväl kristendomsundervisning, modersmålet, naturkunnighet och historia samt med utmärkt beröm godkänd i välskrivning. Med nöje godkänd har antecknats för räkning, geometri, geografi och teckning. Godkänt betyg fick hon i sång och gymnastik. Fler ämnen fanns inte på schemat.

Hon hade under skol­tiden visat mycket god flit och mycket gott uppförande

I betygsboken, tryckt hos Accidenstryckeriet i Piteå och med Gustaf Hällgren som boktryckare, hade även skrivits in regler för hur skolungdomen skulle uppföra sig.

Följande regler hade Ebba Holmkvist och hennes skolkamrater i Norrfjärden att lära in:

1. Uppförande i hemmet:

Hjälp dina föräldrar! Var snäll mot dina syskon! Gör dina föräldrar glädje!

2. Uppförande i skolan:

Visa aktning och lydnad mot dina lärare och lärarinnor! Iakttag skolans föreskrifter! Utför allt ditt arbete med noggrannhet! Skär icke sönder och rita icke ned skolans tillhörigheter! Bekänn din förseelse, och tillåt aldrig att en annan straffas i ditt ställe! Var hövlig och vänlig mot dina kamrater, och giv dem icke öknamn!

3. Uppförande på gata:

Hälsa på ankommande personer! Skriv och rita ej på väggar och plank! Skada ej staket, buskar, t räd eller andra föremål! Kasta aldrig stenar! Gör icke narr av ålderstigna illa klädda eller ofärdiga personer!

4. Uppförande i allmänhet:

Var ärlig, sanningsenlig och anständig! Begagna icke svordom, Guds namns missbruk eller oanständiga ord! Helga sabbaten! Fly dåligt sällskap, spritdrycker och tobak! Sköt dig själv och blanda dig ej uti andras angelägenheter! Var hövlig och uppmärksam mot alla, vare sig fattiga eller rika, låga eller höga! ”Allt det I viljen människorna skola göra der, det gören I ock dem!”. Var mild mot djuren och misshandla dem aldrig!

Ebba Holmkvist hade tre lärare under sina sex år i skolan och samtliga har med vacker handstil skrivit in sina omdömen. För Ebba Holmkvist, som för de övriga som skrevs in den där septemberdagen 1916 i småskolan i Håkansö, var det säkert en dag hon genom åren mindes, med uppropet, spänningen, förväntningen och oron över vad som skulle hända.

All frånvaro antecknades noga, både på grund av sjukdom och annat giltigt förfall. Av dessa anteckningar framgår att det vårterminen 1921, under tiden 18 februari – 1 mars, gick en epidemi i skolan och som gjorde frånvaron onormalt hög.

Den 9 juni 1922 lämnade Ebba Holmkvist skolan i Norrfjärden för gott.

Om Ebba vet vi att hon var ett av tio barn till smeden Karl Viktor Holmqvist och hans maka Hilma Sofia, född Ström. Den siste i barnaskaran var dödfödd.

I unga år, efter skolgången, arbetade Ebba som hembiträde hos olika familjer. Hon hade även en tid sysselsättning i telefonväxeln i Pålmark.

År 1935 gifte hon sig med vattenverksföreståndare Fritz Blomqvist och blev mor till en son och två döttrar. Av barnen är i dag en dotter kvar i livet. Maken avled 1987.

Under ett antal år, och fram till pensioneringen, var hon verksam som lokalvårdare, bland annat vid Kyrkcenter i Piteå.

Under många år var familjen bosatt i Djupviken, Piteå.

Ebba Blomquist avled 2005, i en ålder av 95 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om