- Jämfört med övriga Sverige ligger vi bra till. Självklart vill man helst att ingen ska få icke godkänt, men vi vet att det kommer in elever med låga betyg på gymnasiet varje år, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola, s.
Vårterminen 2005 slog Strömbackaskolans personal larm om att rekordmånga elever inte klarade av samhällskunskapen. Mer än var tionde elev som gick ut det tredje året då hade icke godkänt i ämnet och nästan lika skrämande siffror var det i religionskunskap.
Sjunkit
Men Strömbacka har jobbat intensivt med problemet och andelen icke godkända elever i de två ämnena har sjunkit rejält.- Vi har tittat på undervisningsformen och ökat elevinflytandet för att få ungdomarna intresserade. Vi har också funderat på om man kan undervisa på något annat sätt för att fånga elevernas uppmärksamhet bättre, säger Maria Müller, Piteå kommuns barn- och utbildningschef.
De enda kärnämnen som har en högre andel icke godkända elever i år än förra året är idrott och hälsa samt Projektarbete. Vad de dåliga resultaten i Projektarbete beror på vet inte Maria Müller, men varför så många har fått underkänt i idrott och hälsa har hon en teori om.
Orkar inte
- I det ämnet går det lite upp och ner. Grupperingen av elever kan spela in och det är oftast flickor som väljer bort Idrott och hälsa. Anledningen kan vara att eleverna inte orkar genomföra utbildningens alla ämnen och tycker att deras chans att få jobb är större om de får godkänt i karaktärsämnena i stället för i idrott, säger Maria Müller.Strömbackaskolans betygsstatistik är alltså bra om man jämför med det övriga länet och landet. Men några planer på att nöja sig med detta har man inte.
- Om en elev får icke godkänt i något ämne är det alltid ett misslyckande för oss och vi jobbar för att försöka få dem motiverade att orka på alla områden. Vi tycker att vi är på rätt väg och att vi kan känna oss stolta över Strömbackaskolan, säger Maria Müller.