En medborgare föreslår att Piteå kommun ska namnge orter på pitemål i likhet med hur man har gjort med samiska ortnamn där man har två vägskyltar, en på svenska och en på samiska. Samhällsbyggnad har utrett frågan och bedömer att det inte finns ett sådant behov och att dialekten dessutom inte är ett minoritetsspråk och därför inte skulle få användas i trafikmiljön som vägvisning eller ortsnamn. Även nämnden avslår förslaget.
– Det finns lagstiftning som reglerar vägskyltar och en kommun får inte bestämma hur det ska se ut, säger Brith Fäldt (V) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Du är ordförande i Pitemålsakademin. Tar det emot att säga nej till det här förslaget?
– Nej, för att jag jobbar för en annan sak. Jag tycker att man ska lansera Pitemålet och göra det mer publikt. Där har vi ett programarbete som pågår och jag har en tanke om att göra en skyltning för lokala dialektala namn i Öjebyns kyrkstad. Det fungerar bättre eftersom det inte handlar om trafikskyltar.
Ett annat vägrelaterat medborgarförslag som nämnden säger nej till är förslaget om att ändra form på betongsuggorna som exempelvis står vid gång- och cykelvägarna.
”Betongsuggorna skulle kunna vara i formen av en palt och skylthållare i form av kniv och gaffel. Färgen med det gula och röda inslaget skulle kunna vara smör och lingonsylt. Detta skulle ge en lokal prägel på något som vi ska och måste ha i trafiken”, anser medborgaren och får svar direkt av Brith Fäldt.
– Jag tror inte att betongpaltar är rätt väg att gå. Särskilt om man då ska ha en kniv och en gaffel som man kan snubbla över, säger hon.
Enligt henne skapade medborgarförslaget en rätt munter stämning på nämnden och ledamöterna diskuterade även behov och utformning av trafikhinder.
– I Stockholm efter Drottninggatan har de lejon och de är fina. Det är klart man skulle kunna göra lite mer spännande grejer. Sedan ska de fylla en funktion och vara trafiksäkra. Det är ju en smaksak, men hur gör man en palt så att den ser attraktiv ut? Ska det vara flatpalt eller rundpalt? Det är som bäddat för Piterevyn.
– Skattemedel ska förvaltas på ett klokt sätt och det är väl inte så klokt att göra betongpaltar, man kan bjuda på palt istället.