Beskedet slog ned som en bomb bland de blivande studenterna. Att fira studenten en onsdag har aldrig hänt i Piteå i modern tid och upprördheten är stor bland eleverna i årskurs tre.
– Alla jag pratat med är skitsura. Ingen vill ha studenten på en onsdag. Folk har skickat runt en namninsamling om att vi måste rädda vår student, det går inte att ha den mitt i veckan, säger Stella Lundkvist.
Nästa års studentdatum har varit klart en längre tid, men eleverna blev medvetna om detta först fredagen innan skolan började.
– När vi såg schemat blev det livligt i vår klasschatt, alla är missnöjda. Jag tror att folk är så sura för att man har byggt upp en förväntan, taggat upp och så blir det inte som man tänkt sig, säger elevkårsordföranden.
Bilden av en studentvecka som börjar en måndag med bal och andra aktiviteter under veckan för att avsluta med en stor fest när man säger hej då till sina klasskamrater har gått i kras.
– Studenten är på en fredag, det har varit tradition i flera, flera år. Man har verkligen längtat hela sitt liv efter att ta studenten med studentvecka, bal och allt möjligt. Vi brukar alltid köra balen på onsdagen, men nu vet vi inte när det blir. Kanske måndag och då får det väl vara så, men det känns väldigt tråkigt och det tror jag att alla på skolan håller med om, säger Lundkvist.
Enligt studentkåren är eleverna beredda att gå två dagar extra i skolan för att få fira studenten en fredag. En onsdag blir också problematisk för släktingar som kommer söderifrån för att fira en av de lyckligaste dagarna i elevernas liv.
– Vi förstår inte varför man inte kan skjuta upp studenten två dagar, ettor och tvåor kan ändå gå ut på onsdagen. Studenten är en av höjdpunkterna i livet som man kommer att minnas tills man dör. Jag tycker det är riktigt dåligt gjort faktiskt, riktigt dåligt, säger Stella Lundkvist.
Det är inte bara blivande studenter som upprörs över att examen är en onsdag nästa år. Även yngre barn drabbas eftersom de också har skolavslutning på en onsdag – dagen efter är det vardag med tidig uppstigning och fritids i stället.
Skolchefen Malin Westling förstår kritiken även om hon inte tycker det är ett stort problem.
– Jag beklagar att de tycker vi snuvar dem på studentveckan, men det finns andra faktorer som väger tyngre. Jag kommer från en kommun där vi ofta hade studenten på en onsdag eller en torsdag och jag tycker inte det är så problematiskt, säger hon.
Enligt Westling har kommunerna i Fyrkanten ett samverkansavtal och studentdagen infaller samma datum i all de kommunerna.
– Skolåret ska ju alltid bestå av 178 skoldagar och de kan placeras ut på olika sätt beroende på hur varje kommunen vill ha det. Man har lagt skoldagarna på det här sättet för det här läsåret för man bedömde att det var den bästa lösningen, säger Malin Westling.
Enligt skolchefen påverkas studentdagen av hur klämdagar och storhelger ligger.
Studenterna är beredda att gå fler dagar i skolan för att få studenten en fredag?
– Det kan hända, men det handlar ju även om lärarnas arbetstid och hur många arbetsdagar de ska ha i sin planering. Det är ett pussel att lägga och ibland blir det inte riktigt lika bra som man hade önskat kanske, säger Malin Westling.