Videon är inte längre tillgänglig
Antalet sjukpenningdagar det senaste året för rikets kvinnor är 8,7 i snitt och ohälsan har därmed ökat med 1,3 dagar. Jämförelsevis hade kvinnor i Norrbotten i snitt 9,1 sjukdagar.
I Piteå kommun finns störst problem med kvinnors ohälsa. De senaste siffrorna visar att kvinnorna här tog ut 11 sjukpenningdagar i snitt under det senaste året. Arvidsjaurs kvinnor mår inte mycket bättre, 10,8 dagar togs ut på grund av sjukdom, samma siffra gäller för Älvsbyn. Männen i Piteå tar endast ut 5,6 sjukdagar, vilket betyder att glappet mellan kvinnors och mäns ohälsa är stort här.
Oroande siffror
Enligt Helen Edström, områdeschef på Försäkringskassan i Piteå, är oroad över siffrorna:
- Sjuktalen för kvinnor är tråkiga att se. Det som kan konstateras är att vi haft väldigt höga sjuktal inom vissa kvinnogrupper i Piteå kommun, exempelvis kök och äldreomsorg.
Sofia Berg, 24, och Emma Larsson, 22, jobbar bägge inom äldrevården i Piteå. De älskar sitt jobb även om det ofta är både känslomässigt och kroppsligt tungt. Förutom nämnda faktorer spelar även otryggheten i anställningen en stor roll.
Som så många andra unga kvinnor jobbar de som så kallade springvikarier sedan några år, Sofia på Berggården och Emma på Mogården. Trots att bägge har gott om jobb, så känns det emellanåt osäkert och det kan vara svårt att planera sin framtid.
- Tanken har slagit mig att byta yrke, men det är svårt att veta till vad, jag vill ju jobba med människor. Tycker om närheten och värmen, säger Sofia Berg.
Ingen överraskning
Det faktum att kvinnor inom bland annat vård och omsorg i Piteå har många fler sjukdagar än männen, är inget som överraskar dem.
Undersköterskor jobbar med människor och det kan periodvis vara psykiskt påfrestande, medan unga män många gånger jobbar med maskiner eller andra döda ting. Det är lättare för dem att helt lämna jobbet när de går hem.
- I vården tar man ibland hem jobbet och funderar "gav jag medicin till Kalle" eller "undrar om Sigrid lever i morgon". Man fäster sig ju mer eller mindre vid vårdtagarna, säger Emma Larsson.
I åtta av länets 14 kommuner är antalet sjukdagar för kvinnorna över riksgenomsnittet och ohälsan ligger fortfarande på en hög nivå. De friskaste kvinnorna finns i Jokkmokk, 4,7 sjukdagar, Kiruna, 7,5 och Haparanda, 7,6.