Besöksrekord vid årets betessläpp

Norrmejerier slog i år publikrekord när korna släpptes ut på sommarbete. "Intresset har aldrig varit större", säger Johanna Cory, projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Rekordpoppis. Norrmejerier slog i år publikrekord när korna släpptes ut på sommarbete.

Rekordpoppis. Norrmejerier slog i år publikrekord när korna släpptes ut på sommarbete.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-06-27 05:00

Norrmejerier konstaterar i ett pressmeddelande att norrlänningarnas intresse att se var mjölken kommer ifrån, möta lokala mjölkbönder och se glada kor springa ut på grönbete är stort och ökar för varje år. För många har det blivit en start på sommaren och en tradition.

– Vi har ett nytt publikrekord med 23 000 glada besökare, berättar JOhanna Cory.

Norrmejerier arrangerade, under våren och försommaren 2017, publika betessläpp vid 27 gårdar och samlade totalt cirka 23 000 besökare. Vid betessläppen bjöds det på mjölk med bullar och provsmakning av Norrmejeriers nya yoghurtsortiment.

– Våren kom igång ovanligt sent och vid de första betessläppen hade gräset inte hunnit bli riktigt så grönt som man skulle önska, men det var inget hinder. Norrlänningarna kom ändå och bidrog till feststämning för kor och mjölkbönder, säger Johanna Cory.

Budskapet under årets betessläpp var att ”dela glädjen” med en Instagramtävling där besökarna uppmanades att fota glada kor och tagga med #delaglädjen och #norrmejerier.

– Så småningom kommer vi att få se den vinnande bilden på våra mjölkpaket, berättar Johanna Cory.

Alla planerade betessläpp kunde genomföras vid 27 norrländska mjölkgårdar, i Norrbotten genomfördes betessläpp i Öjebyn (Grans naturbruksgymnasium), i Kukkola (Pesula lantbruk) och i Luleå (Blomfeltsgården i Ale).

Norrmejeriers betessläpp

Redan i januari börjar planeringen för årets betessläpp och gårdarna anmäler sitt intresse för att delta i de publika arrangemangen. En del gårdar bjuder också in det lokala föreningslivet, exempelvis LRF lokalavdelningar och idrottsföreningar som sköter servering, håller ordning på parkering, arrangerar lekar och tävlingar.

Fakta bete

Korna släpps ut så snart vädret tillåter för bete under sommaren. Norrländska kor går på bete under minst två sommarmånader. För ekologiska gårdar gäller minst fyra månader.

Kossor gillar den svala och rena norrlandsluften. Om de får välja går de gärna in i ladugården för att få skugga när solen gassar. Istället är många kor i hagen under de ljusa sommarnätterna. En del gårdar har ordnat så att korna kan gå ut och in som de önskar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för att fåglar och insekter ska trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!