Besöken ökar hos kuratorerna

Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det går ned i åldrarna och besöken ökar hos Piteås skolkuratorer. Det framkom vid ett möte med tonårstema i Kyrkcenter under torsdagskvällen.

Kuratorn Agnetha Andersson frågade Lena Enqvist, verksamhetschef vid psykiatrin, om hur hon skulle lösa ett tonårsdilemma.

Kuratorn Agnetha Andersson frågade Lena Enqvist, verksamhetschef vid psykiatrin, om hur hon skulle lösa ett tonårsdilemma.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-10-11 22:30

Under denna vecka pågår "psykiatrins vecka" i Piteå med fokus på den psykiska ohälsa som drabbar både vuxna och unga. Inte minst den senare kategorin där allt fler tonåringar mår psykiskt dåligt. Ohälsan kryper ned i åldrarna och köerna växer hos Piteå kommuns åtta skolkuratorer.

Under torsdagskvällen föreläste Agnetha Andersson, kurator vid Pitholmsskolan och Strömnäskolan, och Anita Nyman, kurator vid Hortlax högstadium och Norrbyskolan, kring temat "att förbereda tonåringar för livets berg och dalbana".

De bekräftar den negativa trenden som avspeglas i besöken hos kuratorerna. Under läsåret 2015/2016 uppgick besöken till 1 100, läsåret efter ökade de till 1 400 och senaste läsåret 2017/2018 ökade besöken till 1 800.

– Vi ser att besöken till viss del är kopplade till psykisk ohälsa. Vi har i uppdrag att arbeta förebyggande, men vi hinner inte med, säger Agnetha Andersson.

Under mötet frågade Börje Karlsson, ordförande för föreningen Funktionsättcentrum, kuratorerna om de fått mer resurser?

– Nej, svarade Agnetha Andersson.

Hon och Anita Nyman sade att en stor del i att den psykiska ohälsan växer beror på allt högre press på vad man vill uppnå, och ökad stress i skolan är en bidragande orsak.

Kuratorerna sade att på dagens unga lever i en helt annan situation än gårdagens tonåringar.

– De hade ofta klart för vad de ville bli. Nu är världen inte lika förutsägbar, säger Agnetha Andersson.

Föreläsarna pekade också på dubbelheten. Många tonåringar lever i mobil och datorvärlden där de å ena sidan kan uppleva en stor ensamhet när de är i sina rum, men å andra sidan kan sociala medier bryta ensamheten, skapa nya kontakter, och det kan ju vara bra.

–Förut var tonåringen i Hortlax ute på heta linjen, nu kan denne chatta med någon i Ryssland, säger Anita Nyman.

Det finns dock medel som vill rusta tonåringar för livets berg och dalbana.

Sedan tre år pågår det så kallade YAM-projektet (Youth aware of mental health) där Piteås kuratorer under ett läsår möter samtliga åttondeklasser där en av många poänger är att reda ut "vad är bra för mig"

– Man har en relation till sig själv och den pågår hela livet, säger Agnetha Andersson.

Eleverna får ta del av sex föreläsningar med olika teman där mycket handlar om att kunna hantera stress och kriser och där tonåringarna får reflektera över sina liv.

– Stress och kriser handlar inte om de kommer, utan när de kommer, säger Agnetha Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om