Ulf Sandström har arbetat med skogsfrågor i mer än 45 år. Han är starkt kritisk till länsstyrelsens handläggning av ärendet.
– Ansökan om avverkning lämnades in i mars och har följt alla lagar och regler. Ingen från vare sig länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen har hört av sig med invändningar, varken till markägare eller till Sveaskog – förrän privatpersoner och ideella organisationer började protestera. Det får en att undra om länsstyrelsens personal är miljörörelsens lakejer, säger Ulf Sandström som är ombud för två av markägarna och som nu överklagat länsstyrelsens interimistiska förbud mot avverkning som fattades den 3 juni.
Han är även kritisk till att markägarna och deras familjer blivit hårt ansatta i sociala medier.
– Det har påverkat dem hårt och de har mått mycket dåligt. Alla som nu öser galla över markägarna för att de vill bruka sina marker borde tänka ett steg längre.
– Vad skulle de själva tycka om att plötsligt få sitt bankkonto spärrat och få veta att de självklart ska få ersättning men att det kan dröja åratal.
För precis så är det, menar Ulf Sandström.
– Om det bildas ett naturreservat är markägarna öppna för markbyte eller ersättning för den förlorade skogen men det besked de fått är att det inte finns några pengar just nu. Markägarna kan få vänta över 10 år på ersättning för sin egendom, vem skulle acceptera något sådant? När man kanske har planerat att sälja av skog för att ha lite pengar på ålderns höst.
Ulf Sandström tycker att man ska värna om folks rätt att ha åsikter och att protestera men han ifrågasätter hur mycket ideella krafter egentligen ska få styra över andras egendom.
– Skog måste få brukas, det är en förnyelsebar naturresurs, man kan inte ha stillbildsseende när det gäller skogsbruk. Det får inte bli så att känslor tar över i en så viktig näring som berör så många.
Ett av argumenten mot avverkning är att området innehåller nyckelbiotoper och rödlistade arter?
– Markägarna är beredda att undanta områden för detta men det är ett orimligt stort område som nu planeras som naturreservat och därmed lägger en död hand över sju olika markägarens egendomar.
Han vänder sig mot påståenden om att "nästan all skog på och omkring Degerberget ska avverkas".
– Det är inte sant, dessutom handlar det om gallring på många håll och inte slutavverkning.