Samhällsbyggnadsnämnden äskar drygt 20 miljoner kronor i priskompensation för 2025 på grund av ökande kostnader de senaste två åren, särskilt på el och drivmedel.
Alla avtal som förvaltningen har, till exempel för kollektivtrafik och vinter- och barmarksunderhåll, är kopplade till index och priserna inom branschen har stigit kraftigt. Lokalhyrorna har också höjts.
– Omfattningen på verksamhetens och nämndens uppdrag kommer att öka ytterligare de närmaste åren på grund av Norrbotniabanan. För att möta det och fortsatt kunna bedriva våra verksamheter och ge vår service till medborgarna är priskompensation och satsningar på det utökade uppdraget av största vikt. Därför trycker vi hårt på just det i förslag till budget 2025, säger Magnus Nyström (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Kommunfullmäktige har beslutat om ett generellt sparkrav på en procent för samtliga nämnder. För samhällsbyggnadsnämndens del handlar det om cirka 1,7 miljoner kronor.
Slutsatsen blev att dra ner på utvecklingsresurser, dra ner på motsvarande cirka fem platser för subventionerade anställningar, och höja startkriterierna för snöröjning. I sparbetinget ingår också att minska medel för ferieanställningar, här finns dock utrymme eftersom verksamheten gått med överskott de senaste åren.
– Eftersom nämnden sitter i långa avtal har vi tittat på vad vi kan göra här och nu. Det är svåra avvägningar men detta är de ambitionssänkningar vi ser kan göras utifrån det sparkrav som vi fått, säger Magnus Nyström.
När det gäller snöröjningen hoppas Magnus Nyström att det inte ska märkas så mycket.
– Kriteriet för att skicka ut plogbilarna utökas med en centimeter mer snö. Det innebär ungefär en plogsväng mindre per vinter. Förhoppningsvis kommer det inte märkas av så mycket, men det är klart att det blir sämre. Det blir inte likadant som ifjol.
Totalt äskas cirka 90 miljoner för investeringar 2025 och det som prioriteras är att färdigställa pågående projekt och upprätthålla befintlig infrastruktur. Dessutom finns det ett stort behov av medel till nya exploateringsprojekt, bland annat stadsutveckling öster och handelsområdet på Lomtjärn. Andra exempel på nödvändiga investeringar är infrastrukturåtgärder som krävs vid nya verksamhetsområdet på Haraholmen, och vid ytorna som förbereds i Öjebyn vid Nya Älvvägen och vid Heden.