Regionstyrelsens förslag att avveckla den slutenpsykiatriska avdelningen i Piteå för att istället satsa på specialpsykiatriska team, så kallade spot, som ska vårda patienter i hemmet har både vållat debatt och lett till massiv kritik. Trots allmänhetens kritik och oppositionens farhågor för patientsäkerhet och tillgänglighet till vård röstades förslaget under tisdagen igenom av den styrande politiska majoriteten.
– Vi hade en diskussion och i grunden tycker alla att vi bör satsa på spot-team. Diskussionerna har snarare handlat om att man från annat håll tycker att det hela går lite för fort och vill vara mer försiktiga. Vi tycker däremot att processen har fått ta gott om tid. Vi började med det här redan för ett år sedan, säger Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande.
Beslutet innebär att man nu påbörjar avvecklingen av den psykiatriska slutenvårdsavdelningen i Piteå, även kallad avdelning 25, eller "25:an" i folkmun. Divisionschefen Pernilla Nordkvist säger att man hoppas kunna börja bedriva vård med specialpsykiatriska vårdteam redan till hösten, vilket också kommer att sammanfalla med att avdelningen i Piteå slutar ta emot patienter.
– Det är mycket arbete som ska utföras innan dess men vi hoppas att vi ska komma igång med detta till hösten. Det nya arbetssättet med spot, där man möter patienter i hemmet, handlar ju om en omställning från slutenvård till nära vård och öppnare vårdformer. För att skapa ett specialpsykiatriskt omvårdnadsteam behöver vi ju medarbetare, och de kommer att komma från slutenvården. Den dagen spot öppnar kommer avdelningen också att stänga för slutenvård, där platser istället omfördelas till Sunderbyn, säger hon.
Pernilla Nordkvist berättar att man redan nu påbörjar arbetet med omställningen.
– Vi har en risk- och konsekvensanalys och en patientsäkerhetsanalys som ska slutföras och vi kommer att fortsätta arbeta med de praktiska frågorna tillsammans med våra medarbetare. Vi behöver ha facklig samverkan och vi behöver också förhandla i vissa frågor. Det är många praktiska frågor som ska hanteras. Vi har också haft information som gått till brukarorganisationer, samarbetspartners och kommuner, säger hon.
Det nya arbetssättet ska sedan utvärderas under våren 2025, där förändringen sedermera kan komma att permanentas.