"För att skydda våra elever och personal och bidra till att minska smittspridningen i samhället ställer vi nu om till fjärrundervisning växelvis för årskurs 2 och 3 på vissa program. Vi påbörjar detta torsdagen den 12 november och i nuläget planerar vi för att det ska pågå fram till jul", står att läsa i ett utskick som mejlades ut under tisdagen.
Gymnasiechefen Britta Dahlén förklarar att omställningen görs för att minska trängseln i skolan och i kollektivtrafiken.
– På många ställen i skolan kan det bli trångt. Till exempel i korridorer och i matsalen. Genom att införa växelvis fjärrundervisning kan vi begränsa trängseln. Vi har i dagsläget ganska många sjuka och vi kände att vi behövde ta till den här åtgärden för att begränsa smittspridningen, säger hon.
Fjärrundervisningen innebär att elever på vissa program kommer att få sina lektioner varannan vecka digitalt och varannan vecka fysiskt på plats i skolan. För att möjliggöra några dagars undervisning på plats i skolan varje vecka sker brytet mitt i veckan.
– Att ha eleverna på plats fysiskt är viktigt. Därför gör vi så nu att vissa elever är i skolan torsdag och fredag ena veckan och måndag, tisdag och onsdag nästa vecka. På så sätt är eleverna i skolan varje vecka men inte alla dagar.
Eleverna ska när de är hemma koppla upp sig med sin dator via Teams, enligt ordinarie schema mot undervisande lärare och lektion. Mentorerna informerar eleverna om hur fjärrundervisning fungerar. Läraren för också närvarokontroll.
– Meningen är att de elever som jobbar hemifrån ska vara uppkopplade varje lektion enligt schemat.
Program som är aktuella för växelvis fjärrundervisning: Barn- och Fritidsprogrammet åk 2-3, Ekonomiprogrammet åk 2-3, Naturvetenskapliga programmet åk 2-3, Samhällsvetenskapliga programmet åk 2-3, Teknikprogrammet åk 2-3, Vård- och omsorgsprogrammet åk 3.
Eleverna som går i årskurs 1 undantas.
– Eleverna i ettan är nya för oss och vi behöver ha dem på plats för att kunna bygga upp en relation till dem. Vi får se om det blir någon förändring på det längre fram.
Några av programmen berörs inte av fjärrundervisningen.
– Vi har valt att ha kvar de mest praktiska programmen på plats i skolan. Som exempel är det svårt att lära sig svetsa på distans, säger Britta Dahlén.