På Ängsgården, som är ett demensboende, bor cirka 60 personer. PT har pratat med anhöriga till fyra av dem. Deras uppgifter är samstämmiga, nämligen att beskedet var att deras anhöriga inte skulle få sjukhusvård om de blev covid-smittade. Däremot skulle de få morfin för att lindra eventuell smärta.
Gav du alla anhöriga som du ringde ett likalydande generellt besked?
– Nej, alla samtal grundades på individuella bedömningar. Det är svåra samtal och jag vet inte exakt hur anhöriga kan ha uppfattat det, säger Petter Tuorda, Cederkliniken, som är patientansvarig läkare för Ängsgården.
Fick någon du ringde ett annat besked?
– Det minns jag inte, men för de flesta gjordes bedömningen att de skulle kvarstanna på boendet vid allvarlig luftvägsinfektion, säger Tuorda.
Däremot förnekar han att det fanns ett generellt direktiv från regionen om att boende inte skulle få sjukhusvård.
– Alla beslut om behandlingsbegränsningar har varit individuella.
En anhörig säger så här.
– Jag fick veta att min make inte skulle få sjukhusvård om han smittades. Nu gjorde han inte det, men beskedet var vård på boendet och vid behov morfin mot smärta. En väntan på döden. Det märkliga är att läkaren aldrig träffat min make och bara pratat med mig i telefon en gång.
– Egentligen skulle vi haft fysiska möten med alla, men Ängsgården är ett nytt boende och det hanns inte med innan pandemin bröt ut i våras. Mina bedömningar är därför gjorda utifrån journaler och digitala ronder, säger Petter Tuorda.
En annan anhörig berättar att hennes dementa mamma fick covid.
– Nu blev hon frisk, men ingen sjukhusvård erbjöds. Jag tycker det är ovärdigt att de bara drogas med morfin. Jag förstår att gamla och sköra kanske inte klarar intensivvård, men det finns ju andra former av vård. Syrgas för att hjälpa andningen och antibiotika om de drabbas av följdsjukdomar som lunginflammation.
Ängsgården drabbades hårt av smittan, men som på de flesta boenden fanns inte tillgång till syrgas. Det är palliativ vård och morfin vid behov.
Varför inte syrgas som andningshjälp på sjukhus?
– Det är jag som läkare som bestämmer vårdnivå, men i samsyn med anhöriga. Syrgas på äldreboenden diskuterades, men regionen ansåg att nyttan var ytterst liten. Det var en exceptionell situation när pandemin slog till i våras som vi får lära av, säger Petter Tuorda.