Bertil Andersson - en riddare i nöden

Bertil Andersson, Piteå, har hjälpt hundratals ifrågasatta och kränkta människor som avfärdats av försäkringskassan. För många har han varit det sista halmstrået och även om han jobbar i det tysta så är han något av en rikskändis. Eller "ökänd" som han själv uttrycker det med ett torrt leende.

Bertil Andersson är känd för sin kamp mot oförstående byråkrater och hårdföra försäkringsläkare. De sistnämnda tycker han i många fall saknar moral.

Bertil Andersson är känd för sin kamp mot oförstående byråkrater och hårdföra försäkringsläkare. De sistnämnda tycker han i många fall saknar moral.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-12-22 06:00
För snart tre år sedan berättade PT om Bertil Anderssons idoga kamp för den lilla människan som kommit i kläm när deras sjukdomar och skador avfärdades av oförstående byråkrater och hårdföra försäkringsläkare. Artikeln väckte stor uppmärksamhet och många förtvivlade människor har hört av sig till PT i hopp om att få kontakt med Bertil Andersson. Något som han inte sagt nej till.
Hjälpt hundratals
- Det kan bli ganska många samtal, men de flesta vill bara ha råd, tips och förklaringar. Min erfarenhet är att det numera är fler människor som tar tag i sin situa-tion och kämpar vidare på egen hand. Men visst har jag tagit mig an många fall.
Bertil Andersson fyller snart 71 år och sambon Viola har fått honom att minska ner på arbetsbördan, men nog blir det några timmar med försäkringsärenden varje dag.
Hur många har du hjälpt genom åren?
- Det vet jag inte. Men nog måste det handla om några hundra.
Brett kontaktnät
Med åren har han skaffat sig bred kunskap och kan snabbt sätta sig in i ett ärende. Han har också fått ett brett kontaktnät i Sverige med andra personer som kämpar mot myndighetsmissbruk och för den lilla människan. Vad är det som driver dig?
- I grunden handlar det om att hjälpa människor som hamnat i nöd, men jag lovade också professor Heinz Leymann, som är bortgången sedan många år, att aldrig sluta hjälpa folk. Det löftet har jag hållit, säger Bertil Andersson.
Heinz Leymann var en föregångare när det gäller vuxenmobbning på arbetsplatser och de problem som kan drabba den som blir utsatt. Bertil Andersson visar PT ett rättsfall där en kvinna under flera års tid utsattes för grov kränkning som ledde till många års sjukskrivning och först nyligen fått rätt i regeringsrätten.
Får fel diagnos
Men hur ska en sjuk människa orka kämpa mot försäkringskassan?
- Det är tufft att bli ifrågasatt och många blir sämre av kränkningarna. Det finns gott om tragedier. Många fall pågår i åratal. Jag brukar kalla försäkringskassan för försämringskassan.
Bertil Andersson anser att en del av problemet finns i sjukvården. Varje år felbehandlas tusentals människor och får fel diagnos i journalen. En feldiagnos som försäkringskassan tar fasta på och det är nästan omöjligt att rätta till dessa fel. Andersson berättar om en trafikskadad som istället fick diagnosen Parkinsons och medicin för detta. Det tog tre år innan det upptäcktes med oerhörda lidanden som följd för den drabbade.
Nekas livränta
- Ett annat allvarligt problem är försäkringsläkarna som gör egna bedömningar och avfärdar specialistläkare. Det är beklämmande. En del av dessa läkare är i total avsaknad av moral.
Bertil Andersson har många bollar i luften och en utomstående förstår verkligen att ska man orka kämpa mot oförstående myndigheter så gäller det att vara stark. Han har nyligen anmält handläggningen av arbetsskadeförsäkringen till riksrevisionsverket.
- Arbetsskadeförsäkringen har ett överskott på 30 miljarder kronor sedan 1993. Överskottet ökar med 1,5 miljarder kronor varje år. Orsaken till det är att så många arbetsskadade nekas livränta. Det är skandalöst.
Nej, Bertil Andersson har inga planer på att sluta bry sig och trots den stora mängden drabbade människor tycker han inte att kampen är hopplös. Däremot tror han att det kommer att bli mycket värre.
- Regeringens hårdare regelverk kommer att ställa tusentals människor utan ersättning efter årsskiftet. Lägg till den ökande arbetslösheten och alla utan a-kassa och vi har en tickande social bomb och i spåren av detta blir många sjuka. Det är ett problem för den enskilde, men än mer för samhället, säger Bertil Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om