Sven Lindgren har vid olika tillfällen sett de stora och mäktiga fåglarna flyga kring sin ladugårdsbyggnad. Han har även misstankar att de häckat i någon av förrådshusen eller kringliggande ladorna och funderar nu också om det är uvens äggskal han funnit i en av byggnaderna.
- Det är vita äggskal, som jag aldrig tidigare iakttagit, berättar den naturintresserade Lindgren.
Han noterar att fåglarna, trots upprepad oro vid soptippen, inte försvunnit från trakten utan förmodligen sökt sig till andra platser i närheten.
Upphör med häckning
Men upplever fågeln upprepade störningar kan den faktiskt upphöra med häckningen, vilket kan vara fallet med vad som hänt inom soptippsområdet.- Har berguven varit runt mina ägor är de heller inte långt från soptippen, där det bjuds på gott i form av råttor och fåglar. På Bonäset har det tydligen funnits skyddade platser som kanske lockat till ny häckning konstaterar han.
Faktum är också att berguven i regel har fler boplatser inom sitt revir, vilka används omväxlande under olika år.
För 274 år sedan, närmare bestämt den 17 juni 1732, konstaterade Carl von Linne under sin berömda Lapplandsresa, och när han besökte Bredviksberget, att berguven häckade där. Det är den första nedskrivna iakttagelsen om att fåglarna fanns i området.
- Si här har en uv sitt näste, skrev Linne
Naturvetenskapsmannen Linne kunde då i en bergsskreva iaktta två uvungar i sitt bo.
- De var stora som små gäss, jag vågade mig ej gå på dessa uvungar med händerna, nästan fullvuxna, men kunde inte flyga, skriver Linne i sina dagboksanteckningar.
Finns i omgivningarna
Genom Berguv Nords projekt, med återinplantering, har sedan berguven långt senare åter funnit sig tillrätta vid Bredviksberget. Även om paret detta år inte återvänt till sitt stamtillhåll inom soptippsområdet tycks de ändå finnas kvar i omgivningarna att döma av Lindgrens iakttagelser.För 50 år sedan fanns det inte mer än 14 par häckande berguvar i hela landet. Berguv Nord har sedan genom ett tålmodigt arbete sett till att arten fått en stabil framgång i de nordliga delarna av landet. Berguvens matsedel är mycket brokig men huvuddelen av födan består av gnagare.