"Bergtäkten en ren provokation"

Beskedet om den planerade bergtäkten vid Degerberget väcker oro. "Hela vattenflödessystemet riskerar att haverera", säger Hans Groth, föreningen Norrbottens flora.

"Man riskerar att haverera hela vattenflödessystemet. Ingen vet hur sprängning av berget kan påverka, och det är det som är det farliga", säger Hans Groth, föreningen Norrbottens flora.

"Man riskerar att haverera hela vattenflödessystemet. Ingen vet hur sprängning av berget kan påverka, och det är det som är det farliga", säger Hans Groth, föreningen Norrbottens flora.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-01-12 20:00

Degerbergsområdet utpekas som ett viktigt natur- och rekreationsområde i Piteå kommuns översiktsplan. I fjol när det blev känt att markägare hade för avsikt att avverka stora delar av området möttes det av högljudda protester. Länsstyrelsens naturskyddsenhet planerar nu naturreservat i stora delar av området och just nu råder ett treårigt avverkningsstopp, något som överklagats av skogsägarna.

För dem som kämpat för skogen och naturen i området kom beskedet om en bergtäkt som en smärre chock. I Facebook-gruppen Degerberget/Hötjärnshällan har upprördheten varit stor.

– Att man istället för avverkning nu upplåter marken till en bergtäkt har jag svårt att se som något annat än en ren provokation, säger Kjell Olsson som länge kämpat för miljön vid Hötjärnshällan.

Hans Groth, föreningen Norrbottens flora, konstaterar att det finns väldigt mycket kunskap om området och dess höga naturvärden men att den är spridd på flera olika personer.

– Det saknas en sammanställd kunskap om området vilket gör att de myndigheter som ska fatta beslut i de här frågorna inte har hela bilden. 

Det största hotet mot artrikedomen i området är inte själva bergtäkten på tre hektar, menar han. 

– Jag tror inte att nornorna kommer att dö för att man gräver en grop 200–300 meter bort men man riskerar att haverera hela vattenflödessystemet i området, ingen vet hur sprängning av berget kan påverka, och det är det som är det farliga.

Hans Groth förstår mycket väl att material behövs för samhällsutvecklingen men menar att det finns fattigare berg i Piteåtrakten som inte har samma naturvärden och artrikedom.

Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, säger att han inte kan uttala sig om bergtäkten då den frågan ligger hos miljöenheten. Men han utgår från att naturskyddsenhetens synpunkter kommer att inhämtas eftersom den tänkta placeringen ligger i närheten av de planerade naturreservaten.

– Ser man enbart till friluftslivet så är det givetvis så att en stenkross lever rövare och påverkar området, men huruvida man tar hänsyn till det i miljöprövningen det vet jag inte.

Arbetet med bildandet av de två naturreservaten fortgår. Beslut om kompensation till markägarna är dock långt borta. Det nuvarande interimistiska avverkningsstoppet, som markägarna överklagat, gäller i tre år med möjlighet till förlängning i 1+1 år.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!