Bergtäkt planeras vid Degerberget

En ny bergtäkt planeras på Pitholm, precis utanför det naturreservat som länsstyrelsen vill skapa i det populära friluftsområdet kring Degerberget.

Företaget bakom den planerade bergtäkten, Br Isakssons markteknik AB, har tecknat avtal med tre markägare och vill nu ha in synpunkter från berörda organisationer, myndigheter och övriga markägare i området. (Arkivbild)

Företaget bakom den planerade bergtäkten, Br Isakssons markteknik AB, har tecknat avtal med tre markägare och vill nu ha in synpunkter från berörda organisationer, myndigheter och övriga markägare i området. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustavsson

Piteå2021-01-12 20:00

Det är företaget Br. Isaksson Markteknik AB i Kalix som planerar den nya bergtäkten. Företaget har tecknat avtal med tre markägare och vill nu ha in synpunkter från berörda organisationer, myndigheter och övriga markägare i området.

Den beräknade uttagsvolymen i bergtäkten anges till 500 000 ton och täkttillstånd kommer att sökas för 20 år.

Alexander Lindgren på länsstyrelsens miljöskyddsenhet konstaterar att ärendet ännu är i sin linda. Efter samrådet ska företaget utifrån inkomna synpunkter utarbeta en ansökan med miljökonsekvensbeskrivning.

– Det är först därefter vår utredning börjar. Hur länge det dröjer är helt upp till bolaget.

Företaget har begärt in synpunkter från en rad instanser, däribland Piteå kommun, länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Östra Kikkejaure sameby, Norrbottens ornitologiska förening, Naturskyddsföreningen i Piteå, samt tio fastighetsägare till grannfastigheter.

Andreas Isaksson, vd, berättar om bakgrunden till företagets val av placering av den nya bergtäkten.  

– Den naturgrustäkt som finns på Pitholm (drivs av BDX, reds. anm) kommer att stänga om några år. I naturtäkter finns naturåsar och sandåsar som utgör ett naturligt reningsverk för grundvattnet och dessa vill myndigheterna skydda. När nuvarande tillstånd går ut kommer de därför inte att få fler tillstånd.

– Men betongmaterial behövs för Piteås fortsatta samhällsutveckling och den bergtäkt vi planerar besitter ypperlig kvalitét för att tillverka betongmaterial och även vanligt grusmaterial.

Andreas Isaksson är väl medveten om debatten kring Degerberget och länsstyrelsens planerade naturreservat men han betonar att bergtäkten inte har någonting med detta att göra.

– Jag ser inga problem med att göra ett naturreservat i närområdet, säger han.

Hur ser du på risken att naturvärden ändå påverkas av den planerade täkten?

– Det finns många exempel på att närmiljön inte påverkas nämnvärt. Vid en täkt i Kalixtrakten fanns det exempelvis orkidéer som föreningen Norrbottens Flora uttryckte oro över. Vi hade en dialog och blev ganska överens, det har också gjorts årliga uppföljningar där man inte sett att orkidéerna påverkats, säger Andreas Isaksson.

Han ser inget motsatsförhållande mellan täktverksamhet och att värna djur och natur.

– Men man måste veta vad man gör. Det måste finnas ett intresse hos den som bedriver täktverksamhet att bry sig om detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!