Bergman sätter punkt för historieskrivandet
Rune Bergman, Piteå, har i stort vikt ut Lillpite och varje by däromkring. Han har även " ringat in" alla platser i Markbygden. Nu ligger återigen en "hemmagjord" skrift färdig. Denna gång om Långträsk - centralorten i Markbygden. Där Bergman lägger samhällets invånare och verksamheter under luppen.
En bild från invigningen av Långträsk kyrka den 20 oktober 1901 pryder omslaget på den sista byaskriften, som handlar om centralorten i Markbygden.
Foto:
- Jag är väl en sån som vill dela in folk i fack, sätta in dem på deras plats i historien, säger Rune Bergman, Lillpite som också genom sina släktutredningar blivit upphovsman till många släktträffar.
Men man vet aldrig, det kanske ligger en del obearbetat material i byrålådan som han vill slutföra. För det är inte åldern som sätter punkt för den högst aktive mannen, med rötter i Lillpite.
Dammsugit byarna
- Jag avslutar nu forskningen om min hembygd, som jag bedrivit sedan slutet av 1970-talet och som resulterat i fyra böcker om min hemby Lillpite och tre böcker om 65 större och mindre byar i Markbygden ovanför Lillpite upp mot Storsund och Koler samt trakterna däromkring. Efter detta blev det Markbygden från Fagerheden och nio småbyar ovanför Fagerheden upp mot Långträsk.
Bakom sig har Rune Bergman även ett antal omfattande släktutredningar. Sammantaget har det genom åren blivit ett 20-tal böcker och häften. Här finns Patron Hedqvists brev till Emilia Wikström i Persberg, Lillpitesonen James Banks öden och äventyr, släkten Skragge Lagerborg och von Rohr, Storgranlidens historia, Pite-Byske, Flötuträsk, Lillpites historia för att nämna några.
Det har i samtliga fall rört sig om levande skildringar av samhällen som finns och funnits, människor som kommit och gått.
Över 2 000 personer
I det sista, låt oss med reservation ändå säga det senaste för det är ju inte för sent att ångra sig, har Rune Bergman plockat fram de flesta av de människor som bott och bor i Storlångträsk och Långträsk.
- Långrträsk och Storlångträsk är ju forfarande en ganska levande by även om befolkningsmängden minskat sedan mitten av 1900-talet. Man får verkligen hoppas att Markbygdens enda affär som nu finns i Långträsk kan fortsätta sin verksamhet samt att skolan blir kvar. Ett samhälle utan affär och skola är i farozonen att bli ett "dött" samhälle, konstaterar Rune Bergman. Bergman har tagit tillvara på de minnen som ännu finns kvar bland en del äldre samt nyttjat och sammanställt olika arkivuppgifter.
Han har använt sig av bland annat husförhörslängder och mantalslängder för sina detaljerade sammanställningar ...
- Över 2 000 personer finns uppräknade i häftet, de allra flesta med födelseår, vigselår samt dödssår, berättar Rune Bergman.
Historisk information
Läsaren får i boken om Långträsk följa hur människor sökte sig till samhället. Person för person, från 1893 fram till 1991. Sedan har Bergman redovisat de familjebildningar som blivit. Dessutom får läsaren en inblick i vad många ägnat och ägnar sig åt.
Den historiska bakgrunden kryddas på med en historielektion kring kolonaten, lärarna, Långträsk kyrka och krigssjukhuset i Långträsk.
Genom sina byaskrifter har Rune Bergman räddat undan glömskan väsentlig information om samhällens historia och ger kunskap om de människor som befolkat området.
- Men det här har naturligtvis inte varit möjligt utan hjälp av personer som med sin lokalkännedom, sitt goda och glada humör, varit mig till mycket stor hjälp, avslutar Rune Bergman.
Släktforskarna är bara att gratulera till det stoff som Bergman serverat dem alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!