Tanken är att dessa ska placeras på Klockgrundet och Tärnans grund. Inte långt från Piteås yttersta skärgårdsband.
- Det finns mycket oro kring projektet från berörda. Den förstår vi och tar till oss. Så är det vart än nya projekt av den här typen startas, berättar Berg.
Ny teknologi
Hon hoppas att oron släpper ju längre processen går.- Vi pratar om en ny och för många obekant teknologi. På många platser där protester mot havsbaserad vindkraft förekommit har opinionen svängt sedan de väl står på plats.
Hon nämner Nysted på Lolland i södra Danmark som ett exempel på detta.
- Där fanns ett kraftigt motstånd. Men i dag har man byggt ett vindkraftsmuseum, kör guidade båtturer ut till parken samtidigt som fritidshusbebyggelsen ökat.
Tidigt skede
Bakom projektet i Piteå skärgård står nybildade bolaget Klocktärnan Offshore AB. Ett bolag som samägs av WPD Scandinavia och Nordanvind.- Vi har under ett halvårs tid haft samråd och informationsmöten med myndigheter, allmänhet och intressegrupper. Ändå befinner vi oss väldigt tidigt i processen. Större delen av våra studier har precis satt igång. Mycket handlar om att samla in synpunkter och argument.
Första steget är taget, men många återstår att ta.
- Jag ser det här som starten på ett långsiktigt samarbete. Jättemånga konkreta synpunkter och mycket information har strömmat in som vi tagit åt oss av. Både muntligt och skriftligt. I denna fas av arbetet är vår uppgift att lyssna. Det är jätteviktigt. Då kan det av vissa upplevas frustrerande att vi inte har svar på allt direkt.
Flyttade verk
En konkret åtgärd har samråden lett fram till.- Vi har reviderat planerna något och flyttat 13 verk längre ut till havs för att få ett minimiavstånd till Bondökallarna på fem kilometer. Hela parken förskjuts i genomsnitt tre kilometer, säger Charlotte Berg
Projekteringsarbetet går vidare med en specifikation av nödvändiga studier och undersökningar.
- WPD har ett gott renomme. Vår ambition är att göra så många som möjligt nöjda och gör mer än vad miljöbalken kräver.Vi arbetar redan med de främsta experterna på många olika områden, följer juridikens ramar och investerar gärna i extra tid.
Gynnar Piteå
Målsättningen att påbörja bygget 2010 är framflyttad ett år.- Men det gör inte så mycket. Det viktiga är att allt blir rätt. Vi har gjort om tidplanen och lagt till några månader.
En viktig pusselbit blir kommunens detaljplan för området.
På tal om kommunen så är Berg övertygad om att en vindkraftsetablering ute till havs gynnar Piteå.
- Lokala företag ges möjlighet att ta klivet in i vindkraftsbranschen. Det skapar jobb. Vi vill också erbjuda ett lokalt delägarskap där WPD initialt står för riskerna och där kommunen senare kan gå in till självkostnadspris. Från vår sida är vi helt öppna för diskussioner men initiativet måste komma från Piteå.
Lyfter blicken
Något samarbete med Svevind, som står bakom planerna på vindkraftsparken i Markbygden, förekommer inte.- Men kommunen och det lokala näringslivet vinner förstås på att ha två projekt. Jag vet att initiativ tagits för att involvera lokala industrier. Likaså att det planeras för utbildningar. Vinden blir ju inte sämre för att vi har en parker både till havs och på land.
Berg vill också betona de miljömässiga fördelarna med vindkraft.
- Vi måste alla lyfta blicken och på energifrågan i ett annat plan. Vindkraften bidrar till en miljövänlig utveckling. Ska vi rädda den här planeten från växthuseffekten måste alla bidra. Har vi egentligen råd att inte nyttja den naturresurs som grunden i havet utanför Piteå erbjuder? Alla projekt innebär en lokal påverkan. Men i det här fallet leder den till global nytta.
Erfarenheter
WPD:s nyblivna vd påminner om att miljöbalken är väldigt tuff.- Den tillåter inte någon att förstöra. Vi måste kunna visa på åtgärder för att minimera all påverkan. I dag finns dessutom erfarenheter att hämta från andra vindkraftsparker som redan byggts ute till havs.