"Bemanningen ska stärkas på lång sikt"

Flera av poliserna på de mindre orterna vill flytta, det finns för få nyutbildade poliser och polisbemanningen i Luleå/Boden ska stärkas. Det är tre tunga skäl till varför den stora flyttkarusellen dragit igång inom polismyndigheten i länet.

Länspolismästare Håkan Karlsson. (Arkivbild)

Länspolismästare Håkan Karlsson. (Arkivbild)

Foto: maria johansson

PITEÅ2011-09-12 06:00

Resursfördelningen inom polisen överensstämmer inte med belastningen i form av anmälda brott och akuta händelser som kräver polishjälp. Det visar en översyn som gjorts inom polisen. Med det som bakgrund beslutade länspolismästare Håkan Karlsson att avveckla polisens transfersystem för att frigöra resurser till Luleå/Boden.

Transfersystemet bygger på att en nyanställd polis i Norrbotten får jobba två år på en "bristort", en ort dit få poliser söker sig för att jobba. Efter dessa två år har polisen fått flytta till en självvald ort, ofta har det varit en kustort, Luleå/Boden eller Piteå.

Orter dräneras på poliser
Många av de poliser som stått uppskrivna på transferlistan har nu fullgjort sina "bristortsår" och har rätt att komma till önskad plats. I och med upplösandet av transfersystemet lämnar därför många poliser sina placeringar i Arvidsjaur och Gällivare, varpå dessa orter dräneras på poliser, när inga nya tillkommer.

- Alternativet var att hålla kvar dessa poliser mot sin vilja. Det blev på det här sättet eftersom det var viktigt att låta de poliser som jobbat sina två år på bristorterna att få förtur till Luleå där vi behöver resurser, innan vi börjar rekrytera externt, säger Håkan Karlsson.

Frigöra befintliga resurser
Går det inte att frigöra redan befintliga resurser till yttre tjänst från de länsgemensamma enheterna? (Till exempel Trafikenheten, narkotikaenheten, ekobrottsenheten och tekniska enheten)
- Den möjligheten finns. Vi håller på att se över den delen också.

Vad händer med bemanningen i Arvidsjaur och Gällivare?
- Målet är att stärka upp med fler poliser, men det kommer att bli på lång sikt. I nuläget finns det inga som sökt sig dit. Det pågår ju en extern rekrytering och hur det går med den är ännu inte klart.

Två poliser ett minimum
Hur många poliser bör det vara i Arvidsjaur respektive Gällivare?
- Det går inte att ge en exakt siffra men fler än två. Efter omflyttningen blir det två områdespoliser i Älvsbyn och två i Arvidsjaur, vilket är ett minimum.

Hur ska behovet av polisnärvaro där lösas?
- Det blir till att åka dit och jobba för de som är stationerade centralt (Luleå/Boden och Piteå). Vi är en myndighet och måste vara där vi bäst behövs. Man får bortse från den kommun man bor i och se till att vara rörlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om