Begreppet rötmånad lever kvar

Idag startar rötmånaden som enligt svensk tradition pågår fram till den 23 augusti. Trots att bakterierna i regel påverkas mer av vädret än bondepraktikan lever begreppet vidare.- Det brukar stämma ganska bra, säger Roger Andersson, miljöinspektör på Piteå kommun.

Rötmånaden startar i dag och pågår fram till 23 augusti. Rötmånaden kan ses som en påminnelse för vad som alltid gäller vid hanteringen av mat.

Rötmånaden startar i dag och pågår fram till 23 augusti. Rötmånaden kan ses som en påminnelse för vad som alltid gäller vid hanteringen av mat.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

PITEÅ2012-07-23 06:00

Varma och fuktiga dagar innebär att bakterier som gör oss sjuka frodas i mat som får stå framme. Rötmånaden kan ses som en påminnelse för vad som alltid gäller vid hanteringen av mat, men som under dessa väderförhållanden gör ut maningen svårare.

- Man får vara extra försiktig nu, annars kan man bli magsjuk och i värsta fall kan man bli sjuk under lång period, säger Roger Andersson.

Av naturliga skäl har rötmånaden fått mindre betydelse efter kylskåpets intåg i hemmen. Men stugor och båtliv innebär för många ett mer spartanskt leverne under sommarmånaderna.

- Det som är viktigt är att hålla maten så kallt som möjligt. Helst ska man ha en kylskåpstemperatur på 4-5 grader, säger Roger Andersson.

Använda sinnena
De livsmedel som klarar värmen och luftfuktigheten bäst är torrvaror som till exempel mjöl.

- Det borde inte vara någon större fara med bröd heller eftersom det är så lite vätska i bröd, säger Roger Andersson.

Det finns olika metoder för att hålla bakterierna på avstånd, som att försöka hålla varorna kylda så mycket som möjligt mellan affären och hemmet, ha rätt temperatur i kylen och kolla bäst före-datumet.

- Man kan kanske lägga det som är känsligast där det är som kallast i kylen och sedan handlar det om att använda smak och lukt. Lukten ska man inte underskatta, säger Roger Andersson.

Rötmånaden kan skapa problem även för matbutikerna runt om i Piteå och på Ica Kvantum är det luftfuktigheten som påverkar i störst grad.

- Det blir mer kondens i kylarna vilket innebär att det är mer vatten som ska rinna igenom, så det kan bli blött på golvet. Vi försöker gå igenom avloppen till kyl och frys innan och om det ändå inte fixar sig så får vi skura, säger Daniel Stenmark som är butikschef på Ica Kvantum.

I butiken är hållbarheten inget större problem eftersom det mesta ligger förpackat, det har dock hänt att mjölk har behövt återkallats.

Känsligare
- Eftersom det är fuktigare i luften så kan frukt och grönt bli känsligare för tryckskador, säger Daniel Stenmark.

Kyla och hygien är de två viktigaste komponenterna för att hålla varorna fria från bakterier men på Ica Kvantum är kraven inte högre under rötmånaden jämfört med övriga året.

- För oss är det lika viktigt året runt, det ligger även i vårt intresse att ha så kallt i kylar och frysar som möjligt jämt, säger han.

FAKTA Tips på hur maten ska hanteras

 Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar att förvara maten i till och från butiken.

Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Placera de känsligaste livsmedlen där det är som kallast.

Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

Titta, lukta och smaka på maten - verkar maten okej går den bra att äta!

Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.

Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.

Källa: Livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om