Begränsat löjfiske även i år

Fjolårets begränsning av löjfisket i Norrbottens skärgård innebar en stor ekonomisk smäll för de fiskare som trålar efter siklöja. Även i år är fisket begränsat, om än inte lika mycket.

Begränsningen av fjolårets löjfiske till 700 ton innebar ett stort ekonomiskt avbräck för de fiskare som trålar efter siklöja. Även årets löjfiske är begränsat men kvoten är något högre. (Arkivbild)

Begränsningen av fjolårets löjfiske till 700 ton innebar ett stort ekonomiskt avbräck för de fiskare som trålar efter siklöja. Även årets löjfiske är begränsat men kvoten är något högre. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström

Piteå2020-08-23 17:00

Havs- och vattenmyndighetens beslut att införa ett tak på 700 ton för fjolårets löjfiske fick massiv kritik av yrkesfiskarna som ett normalår fångar 1 000–1 200 ton siklöja. 

Av länets yrkesfiskare är det bara omkring hälften som får fiska löja. Havs- och vattenmyndigheten medger högst 40 tillstånd och dessa måste sökas på nytt inför varje löjfiskeperiod. 

Löjfiskeperioden sträcker sig från 20 september till 30 oktober. Fjolårets löjfiske startade den 29 september, nio dagar senare än normalt. Redan den 16 oktober var kvoten på 700 ton fylld.

Att det gick så fort ansåg yrkesfiskarna var ett tydligt tecken på god fisketillgång och många menade att införandet av en kvot varit onödig.

Begränsningen på 700 ton innebar ett stort avbräck i yrkesfiskarnas ekonomi då löjfisket står för cirka 75 procent av årsinkomsten.

– Yrkesfiskarna förlorade tillsammans flera miljoner kronor till följd av fjolårets begränsningar, säger Ingvar Lerdin, ordförande för Norrbottens kustfiskares producentorganisation, till P4 Norrbotten.

Han uppger att löjromsförsäljningen är avgörande för många då det är den viktigaste delen av intäkterna.

Även i år gäller en kvot för löjfisket. Kvoten i år är 880 ton, 26 procent högre än i fjol.

– Yrkesfiskarna ville ha bättre framförhållning än förra året så redan innan sommaren skickades tillstånden ut, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.

Han berättar att efter yrkesfiskarnas kritik i fjol mot den minskade kvoten och det sena beskedet har Havs- och vattenmyndigheten detta år arbetat efter en annan modell.

– Forskarna har gjort om rådgivningen och vi har haft en bra process med ett flertal samrådsmöten. Ett av målen är att fisket ska veta hur råden tas fram och förstå varför de ser ut som de gör. Sedan är det ju forskarna som står för slutresultatet men jag upplever att fisket är nöjda med delaktigheten i processen. 

I början av september ska myndigheten ha ännu ett samråd med yrkesfiskarna och forskarna på SLU för att diskutera dagar och tider för årets löjfiske.

– När fisket ska börja är något som fiskenäringen själva föreslår. De vill ju fånga så mycket rom som möjligt. Den biologiska rådgivningen har satt ett tak på 880 ton men hur dessa ska fiskas på bästa sätt är inte någon jättefråga för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!