"Begär oberoende granskning"

Den tandläkare som anklagas av Hans Persson hänvisar alla missnöjda patienter att begära en oberoende granskning. Av sekretesskäl kan han inte kommentera Perssons bekymmer.

Den utpekade tandläkaren säger att bara en oberoende granskning kan avgöra om något blivit fel. (Arkivbild)

Den utpekade tandläkaren säger att bara en oberoende granskning kan avgöra om något blivit fel. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2018-07-10 05:00

Tandläkaren vill inte ens kommentera om Hans Persson tidigare varit hans patient.

– Nej, jag får inte det och om jag gör det kan jag bli anmäld, men generellt kan jag säga att om en patient inte är nöjd så bör vederbörande begära prövning hos Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) eller via patientförsäkringen, säger tandläkaren.

Informerade du Hans Persson om möjligheten att söka F-stöd?

– Som jag sa, jag kommenterar inte något som rör enskilda patienter.

Har du som rutin att informera patienter om den här möjligheten?

– Alla som vi bedömer har den möjligheten får information, men det är en läkare som skriver ut intyget. Som tandläkare kan jag bistå med underlag till läkaren och det händer att vi gör det.

Känner du till att protes kan vara olämpligt för patienter som har strålskador i munnen?

– Jag vet att det finns vissa risker, men ibland kan det vara den bästa lösningen om patienten förlorat många tänder.

Hans Persson anser att du gjort dubbla fel och bör ersätta honom?

– Åter igen, jag tänker inte ens medge om han varit kund hos mig. Generellt kan jag säga att det behövs en oberoende granskning för att få en korrekt bedömning om en patient i någon mening känner sig felbehandlad, säger tandläkaren.

Det är Socialstyrelsen som tagit fram föreskrifterna om tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. I föreskrifterna står det ”Såväl hälso- och sjukvården som tandvården BÖR upplysa de patienter som har någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som omfattas av stödet, om att de kan ha rätt till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift”.

– Det står bör eftersom det inte finns något bindande krav i någon föreskrift om att lämna informationen, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Gunnel Håkansson, ordförande för nationella tandvårdsnätverket, menar trots detta att det finns en informationsplikt enligt tandvårdslagen.

– Sedan 2013 har informationen varit omfattande och jag förutsätter att alla tandläkare känner till F-kortet och informerar före en behandling börjar.

Jim Moritz, planeringsstrateg på Region Norrbotten, säger att alla tandläkare bör känna till det här stödet.

– Ja, det tror jag att de allra flesta tandläkare gör och de bör alltid informera patienter som kan komma ifråga om den möjligheten, men det är en läkare som ska skriva intyget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om