Piteås befolkning ökade med 97 personer under 2021 och kommunen har nu 42 323 invånare. Detta enligt ny statistik från SCB. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) är glad över att Piteå växer i invånarantal.
– Det är jätteviktigt att vi ökar i befolkning. Dels har vi ett mål om befolkningstillväxt i Piteå, men vi måste också klara vår välfärdsproduktion och främja samhällsutvecklingen. Vi måste vara en attraktiv ort att verka och leva på, säger hon.
Främst är det nettoinflyttningen som gör att befolkningen ökar. 1568 personer flyttade in samtidigt som 1458 personer valde att lämna kommunen. Helena Stenberg ser inte utflyttningen i sig som ett problem, utan säger att det snarare handlar om att skapa förutsättningar för att folk ska vilja komma tillbaka.
– Självklart vill vi att folk ska vilja stanna här, men många ungdomar åker iväg och pluggar och hittar jobb på andra ställen. Att vara protektionistisk mot sin befolkning tror jag inte är rätt väg att gå. Vi vill skapa en trygghet där man kan åka iväg och testa sina vingar, men att man också känner att man vill och kan komma tillbaka, säger hon.
Helena Stenberg berättar att Piteå kommuns mål varit att växa till 46 000 invånare 2030 och 50 000 invånare 2050. Trots nettoökningen i befolkning missade kommunen ändå målet för 2021.
– Målvärdet för 2021 låg på 43 300 invånare, så det når vi inte riktigt. Dels så har flyttmönstren mellan kommuner reducerats under pandemin, dels flyttar inte utrikesfödda hit i samma utsträckning som tidigare. Vi behöver snäppa upp vårt arbete när pandemin släpper, säger hon.
I motsats till Piteå minskade inlandskommunerna befolkningar under fjolåret. Arvidsjaur minskade med två personer och Arjeplog med elva personer. I Älvsbyn minskade befolkningen med 45 personer, den största procentuella minskningen i Pite älvdal. Kommunalrådet Tomas Egmark (S) säger att utvecklingen är väntad men beklaglig.
– Vi räknar med en befolkningsminskning enligt SCB:s statistik, men vi jobbar för att vända den trenden. Vi försöker bygga ett attraktivt samhälle med gott om fritidsaktiviteter för att det ska locka till boende.
Kan förra årets utveckling kopplas till branden på Polarbröd?
– Det tror jag inte. Arbetslösheten är lägre nu än innan branden, så jag tror inte att det haft en så stor effekt.