Bedrägeriförsök via telefon ökar

Bedrägeriförsöken via telefonsamtal ökar och nu varnar bankerna sina kunder. "Ibland har folk lite för bråttom och så man är godtrogen", säger Thomas Nordberg.

Bedrägeri. Enligt Thomas Nordberg på Sparbanken Nord har antalet falska samtal till privatkunder ökat sista månaderna. Han råder alla att lägga på luren om någon ber om koder och personliga uppgifter.

Bedrägeri. Enligt Thomas Nordberg på Sparbanken Nord har antalet falska samtal till privatkunder ökat sista månaderna. Han råder alla att lägga på luren om någon ber om koder och personliga uppgifter.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-02-26 19:00

Om banken ringer upp och ber om personliga koder och andra uppgifter sitter det förmodligen en bedragare på andra sidan luren. Både polisens nationella bedrägericenter och ett flertal banker varnar nu för falska samtal.

– Vi har märkt en ökning av den här typen av samtal. Bedragare ringer och påstår att de är från banken, polisen eller andra myndigheter. De vill få kunder att lämna ut koder från bankdosan eller att de ska logga in mobilt bankid, och då kommer de in i kundens system, säger Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken Nord i Piteå.

Han tror att det rör sig om en liga som just nu jobbar frekvent med att ringa runt till privatkunder.

– De är ganska luttrade och inger ett förtroende när de hävdar att de kommer från trovärdiga instanser, vilket gör att kunderna lämnar ut de här uppgifterna. Det är därför bankerna har gått ut med varningar, säger Thomas Nordberg.

Varken banken eller polisen kommunicerar så och banken behöver aldrig kundernas hjälp att avvärja ett bedrägeri – vilket är fallet i vissa av de falska samtalen.

Ett antal kunder i Piteå har fått misstänkta samtal och bankens råd är att genast lägga på luren.

– Är man osäker är det viktigt att gå in och titta om det har skett några transaktioner på sitt konto. Känner man att ”det där samtalet kändes konstigt” så tycker jag att man ska kontakta banken och berätta vad som har hänt, säger Thomas Nordberg.

Går det göra något om det har försvunnit pengar?

– I vissa fall. Det går inte säga generellt. Beroende på var pengarna har tagit vägen och hur de har skickats vidare så kan de vara svåra att få tag på. Vanligtvis är bedragarna medvetna om hur saker och ting går till, så de brukar vara ganska snabba i vändningarna de också.

Man bör noggrant läsa igenom vad man godkänner med mobilt bankid.

– Det kommer ju upp en text när man ska godkänna. Ibland har folk lite för bråttom och så man är godtrogen. Det lät ju okej när de ringde, men vi ringer aldrig på det sättet, säger Thomas Nordberg.

Följer man bankens säkerhetsråd kan man känna sig trygg – men oaktsamhet är förenat med risker.

– Vi har en tillgänglighet i dag via swish, mobilt bankid, internetbank och mobilbank. Den tillgängligheten är jättebra och jätteviktig för kunderna, för det skapar ju en enkelhet. Produkterna är jättebra och säkra, förutsatt att man är aktsam med uppgifterna. Annars blir plånboken öppen, säger Thomas Nordberg.

Så skyddar du dig

Använd bankens säkerhetslösningar.

Öppna inte e-post och bifogade filer som du inte förväntat dig att få. Det kan ”smitta” datorn med virus och banktrojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.

Lämna aldrig ut koder via telefon, mejl, chatt eller sociala medier, även om personen i fråga påstår sig ringa från banken eller från polisen. Banken ber dig aldrig lämna ut dina koder, kredit- och bankkortsnummer via de metoderna.

Lämna aldrig ut personlig eller ekonomisk information (till exempel pin-kod, lösenord, med mera) via e-post eller på osäkra hemsidor.

Skriv inte ned eller förvara din PIN-kod tillsammans med kortet eller dosan.

Var försiktig när du lämnar kortet för betalning i en osäker miljö som du inte har kontroll över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!