Bedragare lurade till sig alla pengar

En lyckad försäljning förvandlades till en mardröm. Trots att Edor Nilsson anade oråd hann bedragarna rensa hela hans konto.

"Jag blev helt styv i skallen", säger Edor Nilsson om ögonblicket när han insåg att han blivit lurad.

"Jag blev helt styv i skallen", säger Edor Nilsson om ögonblicket när han insåg att han blivit lurad.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-04-06 20:42

Edor Nilsson, 73 år, skulle sälja åtta stycken Lisa Larsson-figurer på Blocket. På måndagen annonserade han ut dem för 8 000 kronor och två timmar senare ringde en man som uppgav sig vara från Pajala.

– Han sa att han skulle ha figurerna och jag sa åt honom att han skulle swisha pengarna först så skulle jag skicka figurerna med posten. Han ville aldrig ha kontonummer eller någonting sånt, säger Edor Nilsson.

Han hade ingen anledning att vara misstänksam i det läget. När köparen inte swishade pengarna försökte 73-åringen ringa upp honom.

– Flera gånger, men jag fick inget svar. Det var bara upptaget hela tiden.

Det såg inte ut att bli någon affär – men på eftermiddagen kom nästa samtal.

– Då ringde det en man som sa att han var från Swedbank i Norrtälje. Trevlig som fan var han, säger Edor Nilsson.

Enligt mannen kunde köparen i Pajala inte swisha pengar utan säljarens hjälp.

– Han ville att jag skulle öppna datorn. Jag gick in och öppnade banken, men då sa han att han ville ha siffrorna jag fick fram i bankdosan. ”Nej”, sa jag. ”Då avslutar vi det här samtalet”. Han fick inte de siffrorna.

Då mannen inte fick siffrorna bad han att få återkomma.

– Jag sa återigen att jag inte kommer att lämna ut de siffrorna. Det är ju jag som ska ha pengarna på banken från han som ska köpa grejerna, säger Edor Nilsson.

Två timmar senare ringer mannen som uppgav sig vara från Swedbank och sa att köpet var genomfört och att pengarna fanns på Edor Nilssons konto.

– ”Då får jag tacka så mycket”, sa jag. Sedan gick jag in och skulle kolla om pengarna var där.

Men i stället för 8 000 kronor rikare var pensionären 23 000 kronor fattigare.

– Jag blev totalt styv i skallen. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Men jag ringde polisen direkt och anmälde det, säger Edor Nilsson.

Dagen efter besökte han Sparbanken Nords kontor.

– De påstår att så fort jag öppnade banken så tog de pengarna. Det är det jag tycker är jäkla konstigt. Jag har ju inte gett någon kod till någon.

Med ett rensat konto har han tvingats låna pengar.

– Jag har mått helvetes dåligt de här dagarna. Det var tur att jag hade betalat räkningarna. Om det då hade rört sig om någon tusenlapp, men 23 000 var ju allt jag hade på banken.

Polisens utredare har spårat pengarna till en bankomat i Malmö. Men troligtvis får Edor Nilsson inte tillbaka ett öre.

– Det känns förjävligt. Jag har sparat i tio år, och så får jag börja om nu. Pengarna skulle gå till barnbarnens körkort, säger 73-åringen.

Så skyddar du dig

Använd bankens säkerhetslösningar.

Öppna inte e-post och bifogade filer som du inte förväntat dig att få. Det kan ”smitta” datorn med virus och banktrojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.

Lämna aldrig ut koder via telefon, mejl, chatt eller sociala medier, även om personen i fråga påstår sig ringa från banken eller från polisen. Banken ber dig aldrig lämna ut dina koder, kredit- och bankkortsnummer via de metoderna.

Lämna aldrig ut personlig eller ekonomisk information (till exempel pin-kod, lösenord, med mera) via e-post eller på osäkra hemsidor.

Skriv inte ned eller förvara din PIN-kod tillsammans med kortet eller dosan.

Var försiktig när du lämnar kortet för betalning i en osäker miljö som du inte har kontroll över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!