Bebisträdet som växer till en tårpil

Piteå2007-10-20 00:00
Pigge Werkelin blev rikskänd efter att ha mist sin fru och två söner i tsunamin, den där hemska juldagen för snart tre år sedan. Nästan direkt efteråt bestämde han sig. Han skulle bli pappa igen. Och för några dagar sedan fick han en dotter tillsammans med sin nya fru. Själv säger han till Aftonbladet: "Det naturliga är inte att vara ett offer som har blivit ensam. Att ha barn är ett sätt att vara på. Bara den som haft barn och fått dem bortryckta vet att något saknas."



Det är inte meningen att förringa sorg, bara föreställa sig att förlora Siri ... nej jag vill inte ens föreställa mig det. Men jag tror att Pigge Werkelin har hjärtinnerligt fel när han säger att bara den som haft barn och fått dem bortryckta vet att något saknas.

För barnlängtan kan förlama och förändra hela livet för de som villvillvill mer än något annat, men som inte kan. Visst vet de att något saknas och de vet i allra högsta grad vad det är som saknas.



För någon som barnlängtar kan saker som är menade som välvilliga bli ett hån. I början av 2007 utlyste Helsingborgs stad en tävling med namnet "Älska nu, bli världsmästare".

Alla barn som föds på Helsingborgs lasarett i år får ett träd i gåva av Helsingborgs stad att plantera i den nya skogen, babyskogen. Projektet är också ett rekordförsök till Guinness rekordbok.

Från början stod det i uppmaningen: "Ni har 3 månaders betänketid, det behövs 6 och det är 9 månaders leveranstid. Om dessa förutsättningar uppfylls är barn, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar och vänner välkomna att delta i ett rekordförsök till Guinness Book of Record, världens största babyplantering".



Som en läsare påpekade i ett brev till Helsingborgs stad: "Det tar ett genomsnittspar mellan sex månader och ett år att bli gravida. 15 procent av alla fertila par misslyckas med att bli gravida efter ett års aktiva försök, 10 procent behöver hjälp på traven, antingen med hormonbehandlingar eller ivf/icsi (provrörsbefruktning). Stressen och oron som man som par känner när det inte lyckas måste mångdubblas om man dessutom försöker hinna med tåget till "babyskogen" ... Och när babyskogen väl är planterad kan jag tänka mig att många av de här som försökt under tiden men misslyckats inte har ett enda dugg lust att vandra i den där skogen."

Efter det togs textstycket om 3, 6 och 9 bort från hemsidan.

Och det var ju bra. För bebisar kommer ju inte alltid på beställning och det tänkta bebisträdet blir istället en tårpil för varje månads regelbundna besvikelse.



Piteå var samma sak på spåren med projeketet "Harpalt 2000" som lanserades 1999.

Kommunen utlovade pengar och priser till millenniets förstfödda Pitebo för att vända trenden med minskat barnafödande.

Tillverkningsdatumet, den 17 mars 1999, döptes till framtidsdagen och ett planerat strömavbrott skulle äga rum samtidigt som kyrkan skulle hålla förbön för de blivande föräldrarna. Expertis på området bebisverkstad ändrade dock datumet till den 11 april. Jippot fick stor medial uppmärksamhet och ämnet blev omdiskuterat.

Men. Återigen. Barn kan inte beställas. Och vissa saker är faktiskt extra smaklösa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om