Ekobrottsmyndigheten, EBM, utreder grovt penningtvättsbrott i en härva med kopplingar till höga företrädare på BDX. Fem personer greps i tisdags efter en stor insats tillsammans med regionala insatsstyrkan och helikopter.
De misstänkta penningtvättsbrotten har enligt utredningen pågått sedan 2019. Förundersökningen inleddes efter anmälan från EBM:s underrättelseverksamhet i Umeå.
– Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten, säger Nina Stenberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Umeå.
Tingsrätten har på åklagarens begäran fattat interimistiska beslut om kvarstad om sammanlagt 63 miljoner kronor.
– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg.
Tillslaget leddes av civila utredare och poliser från EBM i Umeå och Sundsvall och var samordnat på fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten samt i Stockholm. Vid tillslaget biträdde även personal från EBM i Uppsala och Stockholm. I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bland annat bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning. Det har även hållits flertalet förhör med de misstänkta samt med vittnen.
– Fem personer anhölls varav en senare försattes på fri fot. Misstankarna kvarstår mot den personen. Övriga fyra har begärts häktade, säger Nina Stenberg.
De fyra personerna häktades av Luleå tingsrätt under fredagen med restriktioner. En av dem är åkeriföretagaren Roger Åström från Piteå, styrelseledamot i BDX Företagen, som fått tillgångar för sju miljoner kronor frysta i sina bolag. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt penningtvättsbrott som ska ha skett i Piteå kommun mellan 1 januari 2019 och 5 april 2024. Han är även misstänkt för grovt bokföringsbrott mellan 1 maj 2022 och 5 april 2024 i Piteå kommun.
– Han förnekar brott, säger Roger Åströms offentliga försvarare Lars Grönberg.
En annan av dem som häktas är en högt uppsatt BDX-chef med två bolag som fått tillgångar för över 30 miljoner kronor beslagtagna både privat och via bolag. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott mellan 1 september 2018 och den 5 april 2024. Han är även på sannolika skäl misstänkt för grovt penningtvättsbrott mellan 1 januari 2019 och 5 april 2024. BDX-chefen förnekar brott.
En kvinnlig närstående till BDX-chefen som haft en roll i familjeföretagen häktas också. Hon är på sannolika skäl misstänkt för grovt penningtvättsbrott.
– Hon förnekar brott, säger hennes offentliga försvarare Carolina Nilsson.
En företagare i 60-årsåldern från Luleå som också kopplas till härvan och har fått tillgångar i mångmiljonklassen beslagtaget häktas för grovt penningtvättsbrott under samma tid som de andra. Han är också misstänkt för grovt bokföringsbrott under 2023 i Luleå kommun. Han förnekar brott.
Samtliga fyra häktade anhölls i sin frånvaro klockan 10 på måndagsförmiddagen. BDX-chefen och Roger Åström greps på tisdagen och sitter nu frihetsberövade i Norrmalmsarresten i Stockholm. Den närstående kvinnan och den manlige Luleåföretagaren sitter anhållna i Skellefteå.