Det var sent på torsdagskvällen förra veckan som logistik- och entreprenadföretaget BDX, med runt 600 anställda på ett tiotal orter i Norrbotten och Västerbotten, utsattes för en IT-attack. Ett intensivt utredningsarbete påbörjades direkt och företaget stängde snabbt ner alla sina system.
Gunilla Peterson, chef för BDX koncernstab, konstaterade tidigt att hackarna förmodligen är ute efter pengar. En vecka senare är systemen fortfarande nere och arbetet med att utreda cyberattacken fortgår.
– Vi har inga system öppna och inga tecken som gör att medarbetarna känner av att vi börjar vara uppe på banan, säger Catrin Ingvarsson, vd och koncernchef för BDX Företagen AB.
Hon berättar att företaget fick ett meddelande från hackarna på torsdagskvällen förra veckan när allting var låst.
Ett krav?
– Det verkar vara något de skickar vid den här typen av attacker. Det framgår inte hur mycket de vill ha. Jag har tänkt att de kanske ringer mig. Jag har ju ingen mejl, men de skulle ju kunna ringa eller smsa men det är ingen som har gjort det.
Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX, har inte heller tagit del av några fler meddelanden än det som kom inledningsvis.
– Det beror ju på att vi stängde helt sonika inkommande trafik. Har de skickat något så har vi inte sett det. Jag har inte sett det meddelandet själv, men det var väl egentligen att de har låst våra system. Då stängde vi för inkommande trafik och sedan har vi inte sett något mer, säger han.
Handlar det om en gisslanattack?
– Det är väl troligt att det är det, men vi har inte fått något krav. Vi har inte sett något i och med att vi har stängt ner all internettrafik.
Cyberattacken är polisanmäld och BDX IT-avdelning jobbar vidare med problemet.
– Vi håller på att gå igenom servrar och backuper så att allt är rent. Det jag har fått höra är att allt går enligt planen. Man vill vara väldigt noggrann när man gör sådant här och då får det ta den tid det tar. Jag vet inte exakt hur länge det tar, säger Fredrik Palmquist.
I övrigt fungerar BDX precis som det brukar.
– Alla våra lastbilar går och alla våra maskiner går, så det är business as usual fast analogt. Det är klart att det är lite stökigare när man har vant sig med digitala ordersystem, men det går, säger Fredrik Palmquist.