Den 24 september 2014 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion av bygget på Strömbacka strand. Det konstaterades då att BD Bygg använde en lyftanordning/klätterplattform av märket Hunnebeck MS 3 000. Det besiktningsmärke som fanns på plattformen visade att den senaste årliga besiktningen som utförts var gjord 1 juli 2013. BD Bygg kunde vid tillfället inte uppvisa något besiktningsintyg som visade att klätterplattformen hade genomgått någon återkommande besiktning efter detta datum.
Ingen förklaring
Efter utförd besiktning tog den samordningsansvarige på BD Bygg kontakt med Arbetsmiljöverket för att tala om att klätterplattformen genomgått årlig återkommande besiktning samtidigt som montagebesiktningen gjordes den 22 januari 2014.
Arbetsmiljöverket kunde inte tyda intyget och tog därför kontakt med det företag som ska ha genomfört besiktningen. Enligt besiktningsföretaget har någon årlig besiktning inte ägt rum, endast en montagebesiktning har gjorts.
Arbetsmiljöverket tar då ny kontakt med BD Bygg angående den felaktiga uppgiften. Projektledaren har ingen förklaring till den oriktiga uppgiften men lovar att återkomma i ärendet. Enligt anmälan har någon förklaring inte inkommit.
Oriktiga uppgifter
Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning har BD Bygg lämnat oriktiga uppgifter till AV genom att inge ett besiktningsprotokoll som innehöll felaktiga uppgifter. "Vid en jämförelse mellan den av BD Bygg insända handlingen och ett original av Dekras besiktningsprotokoll så förefaller det som att den förstnämnda handlingen består av flera olika protokoll har klippts ihop/sammanfogats för att det ska se ut som att klätterplattformen har genomgått återkommande besiktning den 22 januari 2014."
Eftersom användning av en obesiktigad lyftanordning är förenat med sanktionsavgift anser Arbetsmiljöverket att det är viktigt om utrustningen är besiktigad eller inte.
Åtalsanmälan
Då det gäller det straffrättsliga ansvaret vill Arbetsmiljöverket att detta utreds av riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. En åtalsanmälan är inlämnad till åklagarmyndigheten.
Arbetsmiljöinspektören Jan Andersson bekräftar att han varit ut på byggarbetsplatsen vid Strömbacka strand och där kunnat konstatera att någon årlig besiktning av klätterplattformen inte var gjord efter 2013.
– Så är det. Jag kontaktade då inspektionsfirman som bekräftar att de inte gjort någon sådan besiktning. Sedan har jag samlat in fakta och lämnat över all information till juristerna för vidare hanläggning, säger Jan Andersson.
Juristen Beatrice Gezelius säger att Arbetsmiljöverkets bedömning är att BD Bygg manipulerat besiktningsprotokollet.
– Att ett företag missar en besiktning är inte särskilt ovanligt. Däremot är det mycket ovanligt att man inkommer med oriktiga uppgifter till en myndighet, säger hon.