Bättre vägar ett vanligt önskemål

Gropiga vägar, skymmande träd och krav på övergångsställe. Under våren 2017 har Piteborna fått tycka till om sin närmiljö och komma med förslag på enkelt avhjälpta hinder.

Samhällsutvecklare. Anna Stamblewski, samhällsutvecklare på kommunen. (Arkivbild)

Samhällsutvecklare. Anna Stamblewski, samhällsutvecklare på kommunen. (Arkivbild)

Foto: Otto Stamblewski

PITEÅ2017-09-15 21:45

Piteå kommun har nu sammanställt resultatet av den medborgardialog som varit under våren där man velat ta reda på vad Piteborna stör sig på i närmiljön och vad de anser bör åtgärdas. Cityplanner är namnet på det webverktyg som använts och sammanlagt har 19 konkreta förslag på åtgärder på förbättrad tillgänglighet inkommit. Många synpunkter handlar om dåliga vägar eller gång- och cykelvägsåtgärder, med kommunen eller Trafikverket som ansvarig. ”Vägen mellan Hortlax och Blåsmark är livsfarlig”, ”Fortfarande mycket grus på GC-vägen”, ”Störande björkar, skuggar halva dagen”, ”Fick man önska vore en fartkamera önskvärd efter denna väg”, ”Belysningen efter Bergsviksbron lyser inte alltid”, ”Vid infarten till Ica Kvantum måste det tillkomma ett övergångsställe”, ”Cykelställ vid korsningen Lillbrogatan/Storgatan behövs”.

Anna Stamblewski och Åsa Wikman på samhällsbyggnadsförvaltningen, är nöjda med hur Cityplanner fungerat vid medborgardialog om gång- och cykelvägar men att man inte riktigt fick det resultat man önskade i den senaste dialogen om tillgänglighet.

– Det blev kanske för lite fokus på tillgänglighet. Här finns det bättre metoder att använda sig av som till exempel tillgänglighetsvandringar, säger Anna Stamblewski, samhällsutvecklare.

Vad händer med de förslag som inkommit?

– Förslagen är skickade vidare till respektive ansvariga, vilka i de här fallen är olika avdelningar på kommunen, Trafikverket samt en privat fastighetsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!