- Jag tycker nog att det är en missvisande vecka. Det finns ju maträtter som uppenbarligen knappt äts av skolbarnen. Det hade varit bättre att få testa någon av de rätterna, säger Maria Holmqvist.
Sonen Trond tycker att maten blivit sämre den senaste tiden och vissa rätter betecknas som "äckliga". Maria berättar att hennes äldre barn som går på högstadiet är mer kritiska och ett stort problem verkar vara den färdigskalade potatisen som blir skinnig och hård.
- Något som också är dåligt är att det serveras lättmjölk och lätta margarin. Barnen behöver mer fett, säger Maria Holmqvist.
Föräldrars ansvar
Ett par bord bort sitter Anette Jernelöf med sonen Nils, som är fjärdeklassare. Anette tycker att kritiken mot skolmaten är lite överdriven.
- Jag har ätit på skolan flera gånger och överlag är det bra mat. Visst finns det problem, exempelvis med potatisen, och det är viktigt att ha synpunkter, men att matstrejka känns fel. Vi föräldrar har ett stort ansvar för vilka signaler vi skickar till våra barn.
Ett bra inslag vid skolmåltiderna är de ofta digra salladsborden, men en titt på barnens tallrikar på Strömnässkolan visar att det på merparten av tallrikarna är kliniskt rent på grönsaker.
- Grönsakerna är väl till för de vuxna, de flesta barn äter på sin höjd morötter. Det är ett stort problem att många barn inte får i sig tillräckligt med mat, säger en lärare som vill vara anonym.
Fel rätter
Kokerskan Anna-Lena Höglund håller delvis med om det, även om hon tycker att maten generellt är bra.
- Vi får maten från Strömbacka och den är bra, men jag tror att det är ganska stor skillnad mellan skolorna trots att menyn är densamma.