"Bättre påverka än att straffa"

Notoriska våldsverkare får förstås finna sig i fängelsestraff, men många (särskilt unga som tagit till våld) döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn i kombination med samhällstjänst eller annat. Påverkansprogram blir allt vanligare.

Ulf Hedberg är chef för Frivården i Norrbotten. Han berättar att påverksansprogram bliviit en allt vanligare påföljd - och att de har bra effekt, "mycket bättre än inlåsning".

Ulf Hedberg är chef för Frivården i Norrbotten. Han berättar att påverksansprogram bliviit en allt vanligare påföljd - och att de har bra effekt, "mycket bättre än inlåsning".

Foto: Gunnel Ekman

PITEÅ2011-04-26 06:00

Resonemanget bakom verkar onekligen klokt. Kan man ändra någons beteende, och därmed förhindra att de återfaller i brott och skadar andra människor, är ju det mycket bättre än att låsa in dem ett tag - och möta dem i rättssalen igen sen. Påverkansprogrammen blir allt vanligare.

Bra effekt
Ulf Hedberg är chef för Frivården i Norrbotten. Han berättar att man det senaste decenniet jobbat allt mer med program, de program som fungerar vill säga;

- Effekterna av de program som Frivården använder har naturligtvis utvärderats, berättar han. Av de som gått de program vi använder i dag är det 15-30 procent färre som återfaller i brott än bland de som inte genomgått något program alls.

- Och de program som visat sig ha liten eller ingen effekt har rensats bort och används inte mer. Men programmen är bra, kan man ändra någons beteende är det bättre än att straffa.

Noterbart är dock att personer som påbörjat ett program men av någon anledning avbrutit har högre andel återfall än normalt.

En process
- Det handlar naturligtvis om en process hos den enskilde individen också, brott upplevs ganska ofta som någonting positivt till att börja med - de får en kick av det, pengarna rullar in och så vidare - men så småningom ändras inställningen och man vill ha hjälp att ändra sig och ta sig ur kriminaliteten, säger Ulf Hedberg.

- Därför gör vi alltid en individuell plan, där faktorer som återfallsrisk, behov och hur motiverad för behandling man är, tas med. Är klienten helt omotiverad är det ju inte så stor idé att föreslå behandling eller program.

Programmen kan syfta till att påverka inställning och sätt att tänka, men också om impulskontroll (mer om Frivårdens program i faktarutan här intill).

Utöver de program som Frivården använder, finns andra program/åtgärder inom kommunernas socialtjänst - exempelvis konsekvensbesök på akuten vid Sunderby sjukhus, medling med mera för unga brottslingar 15-18 år gamla.

Dessa åtgärder upplevs som mycket positiva, då de ger den unge en chans att reflektera över vad han/hon gjort och att själv förändra sitt beteende, helt enkelt välja en annan väg.

FAKTA Påverkansprogram

De påverkansprogram som Frivården i Norrbotten använder sig av, är följande:

BSF (Beteende/Samtal/Förändring) - ett kort individuellt och motivationshöjande program, fem träffar/samtal. Syftar till att få personen att reflektera över sitt liv och de val man gjort/gör

PLF (Prime For Life) riktar sig till personer som har ett riskbruk av alkohol eller använder droger. Syftar till att medvetandegöra personen om riskerna med drogerna. 4-6 gruppträffar.

ÅP (Återfallspreventivt program) 8 individuella träffar för personer som genomgått behandling för missbruk. Motiverande och förstärkande program.

OTO (One to One) är ett samtalsprogram för alla som dömts för brott. Syftar till att medvetandegöra och motivera till förändring, samt minska risken för återfall. 24 timmars individuella samtal.

IDAP (Integrated Domestic Abuse Progr.) riktar sig till personer som dömts för våld mot närstående.  - en chans att ändra sitt tankesätt och sitt beteende. Här erbjuds också partnerkontakt, dvs att den som utsatts för våld får prata om det som hänt. 21 träffar individuellt och i grupp.

ROS (Relation och samlevnad) riktar sig till män som dömts för sexualbrott, vilka ges en möjlighet att gå igenom det som hänt och varför. Syftar till att förändra tankesätt och beteende. Känslomässigt jobbigt, men få hoppar av. Cirka 60 timmars program med uppföljning på 8-10 träffar.

Fakta Frivård

Frivård = kriminalvård i frihet med kontroll och stöd till klienterna.

Det finns 35 frivårdskontor i landet, bland annat ett i Luleå med 15 inspektörer i tjänst och ett litet i Gällivare med 4 inspektörer.

Frivården övervakar klienter som döms till skyddstillsyn, samhällstjänst, kontraktsvård, villkorligt frigivna samt klienter med fotboja. Totalt rör det sig om cirka 14 000 personer.

Frivården i Norrbotten gör cirka 1 000 utredningar och yttranden varje år och övervakar ett hundratal med fotboja, samt lika många med övervakning och i påverkansprogram.

Skyddstillsyn = prövotid på tre år i frihet, övervakning under det första året. Nya brott under prövotiden innebär att beslut om skyddstillsyn undanröjs.

Kontraktsvård = skyddstillsyn med föreskrifter om särskild behandlingsplan (exempelvis drogavvänjning eller påverkansprogram).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om