Bättre köpa skog än att köpa aktier

Priset på skogsfastigheter ligger på en stabil nivå men det är stora skillnader mellan norra och södra Sverige. Prisglappet kan vara så mycket som 300 kronor per skogskubikmeter. Långsiktigt är det bättre att köpa skog än att spara i aktier.

"Det är bättre att köpa skog än att spara i aktier", säger fastighetsmäklare Tomas Lundmark vid LRF konsult.

"Det är bättre att köpa skog än att spara i aktier", säger fastighetsmäklare Tomas Lundmark vid LRF konsult.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-02-24 18:30

Två gånger om år släpper LRF konsult en rapport om prisläget på skogsfastigheter. Fastighetsmäklare Tomas Lundmark som säljer skogsfastigheter i norra Västerbotten och i hela Norrbotten har god koll på hur det ser ut,

– Förra året sålde jag 10 fastigheter i Västerbotten och 21 i Norrbotten. Av de 21 var åtta stycken belägna i kustlandet och en i Jokkmokk, summerar han.

Han säger att efterfrågan är stor på att köpa skogsmark och varifrån det säljs ser olika ut.

– Generationsskiftena har minskat, men vi ser att många av nästa generation som flyttat väljer att sälja. I den norrländska försäljningen var 40 procent så kallade "utbos". Andelen ortsbor som sålde var nära 50 procent och vad gäller de som köpte mark är siffrorna ungefär detsamma fast där passerar siffran för ortsbor som köpte 50 procent.

Tomas Lundmark förklarar att detta handlar om privata skogsaffärer.

– Köper exempelvis Sveaskog mark måste bolaget avyttra mark någon annanstans och att om ett bolag har avyttrat en naturvårdsavsättning till naturvårdsverket, då får man räkna det tillgodo och köpa ersättningsmark.

Priset på skogsmark varierar starkt i Sverige. Det kan skilja mer än 300 kronor per skogskubikmeter mellan exempelvis Skåne och Norrbotten. Under 2018 kunde en skogsägare i Skåne kvittera ut 634 kronor per skogskubikmeter medan en skogsbonde i Piteå enbart kunde slanta in 299 kronor per skogskubikmeter.

Skillnaderna mellan norra södra Sverige beror bland annat på hög efterfrågan av skogsmark och att träden växer snabbare i Skåne än i Norrland.

– Det är till och med skillnad mellan Arvidsjaur och Roknäs. Tallen växer snabbare i Roknäs, säger fastighetsmäklaren.

Medan priserna stigit i sydsverige har de gått ned i kustlandet (=norrbotten ned till Örnsköldsvik). Under 2017 låg snittpriset i kustlandet på 331 kronor vilket betyder att priset har sjunkit med 9.7 procent. Sett över en tioårsperiod har priset sjunkit med 13 procent.

– Men jag har sett exempel på att fastigheter sålt över snittpris. Förra året sålde jag en fastighet i Hortlax för 346 kronor per skogskubikmeter, säger Lundmark.

Han säger att år 2019 inte kommer att bjuda på några större överraskningar. Priset ser ut att ligga stabilt, och tillägger Lundmark:

– Det är dokumenterat att långsiktigt är det bättre att köpa skog än att spara i aktier. Träden växer även när det är lågkonjunktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om