Det är kommunekologen Dan Evander som yttrat sig om stenpiren på Näsudden för miljö- och tillsynsnämnden i Piteå. Åtgärden tillstyrktes i remissvaret, men länsstyrelsen i Norrbotten säger nej till vattenverksamheten.
Ett beslut som inte förvånar Dan Evander.
– Det kommer bli svårare och svårare för varje enskild person att ha en egen båtplats eller hamn framöver, säger han.
Kommunekologen konstaterar att länsstyrelsen är restriktiv med att tillåta stenpirar och muddring.
– Lagstiftningen eller tillämpningen av lagstiftningen har ändrats i och med nya domar i mark- och miljödomstolen som indikerar att det inte är okej. Man ska eftersträva att lämna så mycket orört som möjligt och då förespråkas en större gemensam hamn istället för att alla ska ha en egen pir.
Samtidigt är Dan Evander medveten om att skärgården i Piteå är full av pirar som sträcker sig ut i vattnet. Alla som är uppförda efter 1975 och saknar tillstånd är per definition olagliga, säger han. Det skulle kunna handla om majoriteten av alla pirar.
– Men vare sig länsstyrelsen eller kommunen har någon egen tillsyn där vi åker runt och letar felaktigheter. Det är endast fall som blivit anmälda som har utretts. Då är det ett miljöbrott och ägaren kan bli tvungen att återställa det.
Att länsstyrelsen säger nej till fler stenpirar har också att göra med att det kommer in fler anmälningar nu.
– Tidigare har folk inte förstått att det är olagligt eller så har de gjort det ändå. Men nu vet de att det är fel och inser att de ligger pyrt till om någon stör sig och anmäler.
Kan det bli så att kommunen eller länsstyrelsen börjar inventera och utreda olagliga stenpirar?
– Jag vet inte. Det är inte omöjligt. Det hade räckt med att titta på flygfoton eller skicka ut en drönare och sedan jämföra det med vilka som söka tillstånd. Men det är mycket jobb.
Liknande egeninitierade tillsyner finns dock redan i dag. Dan Evander jämför det med Piteå kommuns inventering av enskilda avlopp där handläggare kontrollerar varenda brunn.
– När det gäller enskilda avlopp är makthavarna hårdare än vad det gäller redan utförda synder om vattenverksamhet och strandskydd. Men det kan komma också bara för att markera att så här får det inte lov att se ut.