Bastutimring i hamnen lockar många nyfikna

Stock för stock timras i Norra hamnen, Piteå. Ett bygge som lockar många nyfikna.- Bra. Vi vill synas. Därför håller vi till här, säger Ove Lindqvist och bjuder in allmänheten till en lektion om timring.

Ove Lindqvist och Bosse Wiklund mitt i den blivande skapelsen, en rundtimrad vedeldad bastu. Nyfikna är hjärligt välkomna. "Vi kör med drop in-utbildning", säger Lindqvist.

Ove Lindqvist och Bosse Wiklund mitt i den blivande skapelsen, en rundtimrad vedeldad bastu. Nyfikna är hjärligt välkomna. "Vi kör med drop in-utbildning", säger Lindqvist.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-05-28 06:00
Bygget i Norra hamn är redan omtalat. Tre kvällar i veckan, måndag, onsdag och fredag, samlas ett gäng timmermän. Många passerar varje dag och undrar vad som är på gång ..?
- Alla är välkomna och får mer än gärna fråga vad vi gör. Det här är tänkt att bli en trivselplats, säger Lindqvist.
Till Munksund
Timringen ska bli en bastu med torvtak. Men den kommer inte att stå kvar på byggplatsen. När bastun är färdig märks den och monteras ner för transport och återuppbyggnad vid simhallen i Munksund.
- Jag mötte badmästaren Kent Eriksson på ett 60-årskalas. Då berättade han om sin gamla dröm att få en rundtimrad och vedeldad bastu till simhallen i Munksund.
Det ena ledde till det andra. Fyra nykterhetsföreningar; Tempelriddarna, IOGT-NTO, Länkarna och MHF tog på sig uppdraget att förverkliga bygget under ledning av Ove Lindqvist och Bosse Wiklund.
Drop in-utbildning
- Dessutom finns Ingemar Sjölund från Öjebyn med. Han är ju en hejare på timring som bland annat arbetar med att restaurera kulturbyn Gallejaur utanför Glommersträsk.
Flera andra händiga "gubbar" finns också med.
- Men som sagt var, det är fritt för alla som är intresserade att komma hit. Vi kör med drop in-utbildning. Därför håller vi till med bygget i Norra hamn. Det är lättare att skapa nyfikenhet mitt i stan.
Bastun hoppas Lindqvist ska vara klar lagom till senare delen av stora Noliamässan.
Turistattraktion
- Vi vill visa hur gammalt hantverk kan utföras med moderna verktyg. Lite grand som ett levande museum. Förhoppningsvis kan vi bli en liten turistattraktion där folk har möjlighet att stanna till och titta på gamla arbetsmetoder.
Under de aktiva kvällarna kommer det också att säljas kaffe och nygräddade våfflor. I närheten finns den gamla fiskestugan.
- Vi har ett samarbete med Piteå museum och Jonas Lundmark. Vi i Tempelriddarna har för övrigt timrat förrådet till fiskarstugan.
För en tid sedan utbildades mellan 30 och 35 personer i knuttimring.
- Jag och Bosse funderar på att bjuda in dem så de kan fräscha upp sina kunskaper. Vi hoppas också kunna välkomna nyktra alkoholister och personer från Alfa till gemenskapen här.
Möjligen kan timringen bli ett årligt återkommande inslag i Norra hamnen.
-  Det finns inga hinder att timra småstugor. Jag vurmar själv för att göra stugor till kommunens vandringsleder, säger Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om