Bästa tipsen för snygga flätfrisyrer

Från två utbakade flätor till rufsiga bohemdrömmar och konstverk i fiskbensform. På senaste tiden har flätade frisyrer synts lite överallt. En som fastnat för just flätor är frisören Caroline Sundqvist.

Frisören Caroline Sundqvist tar gärna extra tid till styling och skapar en fin fläta. Inte svårt att förstå att det är uppskattat!

Frisören Caroline Sundqvist tar gärna extra tid till styling och skapar en fin fläta. Inte svårt att förstå att det är uppskattat!

Foto:

Piteå2017-11-11 06:00

Vad ska du bli när du blir stor?

På den frågade visste Caroline Sundqvist svaret när hon var tio år.

Hon skulle bli frisör, som sin äldre kusin Sandra.

– Hon var min stora idol som liten och när hon flyttade till Stockholm för att utbilda sig till frisör gick hon på mycket visningar och events och jag tänkte att det verkade vara ett flashigt jobb. Verkligheten ser inte riktigt ut så har jag upptäckt, men det är ett varierande jobb där det hela tiden händer mycket både när det gäller nya tekniker och färger.

Caroline Sundqvist säger frisörjobbet är kreativt, men att mycket egentligen handlar om problemlösning.

– De flesta har en dröm om hur de vill att deras hår ska se ut. Med rätt färg, form och produkter samt tips och råd så löser vi de flesta problem och kunden går från salongen med ett leende och känner att de trivs. Det är det bästa med jobbet, att göra folk glada.

.

Om du väljer två färgtrender just nu, vad säger du då?

– Balayage. Mjuka färger som går från en mörkare botten och ut till riktigt blonda toppar. För den som vill sticka ut mer är metallics väldigt trendigt. Metallisk blå, grön, mauve och så vidare. En personlig favorit för alla brunetter just nu är kalla bruna nyanser med en underton av lila eller blå.

.

En produkt som gjort skillnad på riktigt?

– Det är Olaplex. En produkt som multiplicerar hårets egna bindningar och gör det starkare och friskare. Om man använder det vid blekning eller uppljusning kan hårets kvalitet till och med kännas bättre än innan.

.

Tillbaka till flätorna. Efter några år som anställd, och senare som egenföretagare, ville Caroline Sundqvist hitta sin egen nisch i branschen. Då hade hon börjat följa en del Instagramkonton med fokus på stora flätkreationer.

– Jag har tillbringat ett antal timmar med att titta på flätvideos hemma i soffan. Det finns hur mycket som helst i sociala medier och på nätet. Från videos med tutorials till bloggar som visar steg för steg. Jag har testat på mig själv och sedan tagit det vidare till salongen. Om jag har en kund i stolen med långt hår brukar jag försöka ta tid till extra styling. Det brukar vara uppskattat och det känns kul att kunna ge kunden något mer.

.

Bästa förutsättningarna för lyckade flätor är ett tvättat och fönat hår som får en puff av någon sorts texturprodukt för att lyfta från hårbotten och ge lite strävhet till längderna. Sedan är det enda som krävs genomskinliga små gummisnoddar, vanliga hårnålar och hårspray.

– Jag gillar flätor som inte är superstela. Det får gärna hänga fram slingor vid ansiktet så känslan blir att det lossnat lite. När man flätat färdigt kan man dra i flätan för att göra den större och rufsigare, man kan börja försiktigt och dra mer och mer. Man ska inte vara för försiktig när man river i flätan, man får frångå sitt perfektionistiska tänk, säger Caroline Sundqvist.

.

Vill man ha kontroll på frisyren under dagen är de små gummisnoddarna ett bra hjälpmedel, i till exempel en pull through-fläta säkrar man varje del med en snodd.

– Annars tycker jag att det är fint om frisyren släpper lite under dagen, säger Caroline Sundqvist, och tipsar om att en remsa löshår med clips kan vara ett bra köp för den som vill ha extra längd eller volym i flätan.

.

Just nu dras Caroline Sundqvist till frisyrer med flätkombinationer i olika tekniker. Fiskbensflätor blandade med utbakade flätor och repvarianter.

Inspiration får hon från tv-serier som Game of Thrones och Vikings.

– Jag gillar warrior queen-stuket med flätor i virrvarr som är lite coolare än exempelvis romantiska bröllopsflätningar.

.

Hur ska man komma igång?

– En vanlig trefläta kommer man långt med. Lämna några testar vid ansiktet och dra lite i flätan så händer det något. Inbakade och utbakade flätor är nästa steg och de kan man variera på massa olika sätt. Ett bra tips är att kolla in bloggaren Missy Sues tutorials, de är bra och tydliga. Vill man sedan avancera rekommenderar jag att följa Liz Cordis på Instagram, hon är en frisör med fokus på flätor och färger och jobbar i Sacramento, Kalifornien. Hon är min absolut största inspiration.

.

Flätorna har också letat sig in som fest- och bröllopsfrisyr och i storstäderna börjar blowbars (hårföningssalonger) kombinera tjänsten med just hårflätning i så kallade braidbars.

Caroline Sundqvist har ordnat någon flätdag för intresserade kunder och gör egna hårsmycken av bland annat gamla örhängen i liten skala.

Allt för att göra flätan till något extra.

Caroline Sundqvist

Ålder: 26.

Familj: Sambo och katt.

Intressen: Resa och friluftsliv av alla slag.

Bra flätkonto: Liz Cordis (Liz.colors på Instagram). Hon är sjukt duktig på färger och flätor och har inspirerat mig mycket.

Bäst med frisöryrket: Att få jobba i en bransch som aldrig stannar av, det är alltid något nytt som händer och möjligheterna till vidareutbildning är oändliga. Och såklart att göra kunderna fina.

Bästa hjälpmedel för att göra egna flätor: En spegel i tre delar som går att vicka ut, nästan ett måste.

.

Kort fläthistorik:

* År 69–96 efter Kristus blev det vanligt med stora lockar och flätor som först satt i nacken för att senare flyttas upp till huvudet som en krona. För att få till dessa frisyrer behövde man fylla ut sitt eget hår med hjälp av löshår eller peruk.

* Riktigt långa flätor ansågs särskilt fint på 1100-talet, bara de förnäma damerna hade rätt att bära kronor eller metalldiadem som höll håret på plats.

* I början av 1400-talet hade kvinnor långt och övertäckt hår när man hade gift sig. De hade mittbena och flätor eller tjocka hårkorvar ringlande runt huvudet.

* Flätning är en teknik som sannolikt är äldre än vävning. Kanske är den till och med upphov till vävningen.

* Hårkullornas flätning av framförallt människohår till smycken och prydnader är en egen konstart, så kallade hårarbeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om