Bäst i länet och tvåa i landet

Lärarförbundet rankar Piteå som bästa skolkommun i Norrbottens län och som andra bästa i Sverige. Däremot har sjuktalet bland lärare ökat och rankningen för lönen har sjunkit.

Piteå blev på tisdagen rankad som andra bästa skolkommun i Sverige och bästa i länet.

Piteå blev på tisdagen rankad som andra bästa skolkommun i Sverige och bästa i länet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

PITEÅ2015-10-13 19:20

På tisdagsmorgonen presenterades vinnaren i Lärarförbundets rankning bästa skolkommun. Vinnare 2015 i Norrbottens län är Piteå som med sin andraplats även ligger bra till i den nationella rankningen. Luleå hamnar på tredje plats och på första plats kom Vellinge.

– Det är väldigt roligt att två norrländska kommuner kommer så högt i rankningen. Att Piteå kommer på andraplats i år igen visar att vi har ett mer långsiktigt tänk om vad det är som är viktigt i skolan, säger Sofia Liberg, ordförande Lärarförbundet Piteå.

Två viktiga kriterier som Piteå ligger bra till i är behöriga lärare och lärartäthet.

– Piteå har länge jobbat med att anställa behöriga lärare och lärartätheten har stigit konstant och ligger bättre än det nationella snittet. Det har alltid funnits en ambition att det ska vara vettiga barngrupper, säger Sofia Lindberg.

Utbildade lärare ligger på placering 3 av 290 i år och lärartäthet på placering 24 av 290. I fjol var placeringarna 9 respektive 42.

Sjuktalet oroar

Sjuktalet är däremot högre, vilket oroar Sofia Liberg.

– För kriteriet friska lärare har vi sjunkit från plats 87 till 215 av 290 kommuner. Det är en stor oro. Om våra lärare sjukskriver sig och vi har en lärarbrist blir det stora konsekvenser med risk att det sänker kvaliteten i skolan, säger hon.

Något hon tror kan bero på en högre arbetsbelastning.

– Jag tror att det är en smygande konsekvens på de ökade kraven som finns. Vi behöver tillsammans med arbetsgivaren fundera och se vad detta beror på, varför blir våra lärare sjuka och hur kan vi förhindra det, säger hon.

Lärarbrist

Det räcker inte med att anställa fler lärare.

– I och med att vi har en lärarbrist kan vi inte tillsätta fler lärare för de finns inte. Om lärarna hade funnits hade de redan varit tillsatta. Vi måste tänka utanför boxen och se om vi kan göra något annat. Om jag leker med tanken kanske ett sätt vore att anställa fler som sköter den administrativa delen som har blivit större.

– Det är en komplicerad fråga, tillägger hon.

Piteå har också tappat flera placeringar när det kommer till lön. Från plats 116 till 161 av 290.

– Lönerna behöver höjas, det är en konkret åtgärd som måste göras. Vi måste komma upp till den akademiska nivå vi ligger på. Det har stor betydelse, säger hon.

Även i fjol kom Piteå på en andraplats i Lärarförbundets rankning.

Bästa Skolkommun

Lärarförbundet presenterar sedan 2002 rankningen bästa skolkommun. Syftet är att uppmuntra kommuner som satsar på elever, lärare och skolledare och att inspirera fler att göra detsamma.

Sveriges kommuner granskas utifrån 14 olika kriterier – som handlar både om förutsättningar och resultat. Kriterierna är resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, kommunen som avtalspart, andel barn i förskola, betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9, betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex, andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9, andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex, andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år, andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier och övergång till högskolan.

I Norrbottens län rankas skolkommunerna på följande vis:

Piteå 2

Luleå 3

Boden 14

Älvsbyn 16

Kalix 18

Övertorneå 23

Pajala 47

Jokkmokk 49

Kiruna 85

Gällivare 86

Arjeplog 183

Överkalix 200

Arvidsjaur 252

Haparanda 281

Källa: Lärarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!