Bäruppköpare investerade en miljon i bilar för plockare

Bäruppköparen Leif Öhgren i Piteå har investerat en miljon kronor i inköp av bilar inför höstens bärsäsong.- Tillgång till bil är ett krav i de normer Skogsbärbranschens Intresseförening SBIF tagit fram och de normerna följer vi, säger Leif Öhgren.

Leif Öhgren har investerat en miljon kronor i den bilpark som behövs för att bärplockarna ska ta sig ut i skogen. "Jag följer de normer som SBIF (Skogsbärbranschens intresseorganisation) satt upp", säger han.

Leif Öhgren har investerat en miljon kronor i den bilpark som behövs för att bärplockarna ska ta sig ut i skogen. "Jag följer de normer som SBIF (Skogsbärbranschens intresseorganisation) satt upp", säger han.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-07-19 06:00
Leif Öhgren har flyttat verksamheten från Långnäs till Vitsand och där står långa rader med
bilar, några bussar, och lastbilar som Leif Öhgren transporterar bären med.
- Jag är skyldig att hålla bärplockarna med bilar. De måste ju ta sig ut i skogen, säger Leif Öhgren, som berättar att han arbetat ett helt år med att skaffa en fungerande fordonspark.
Investerat en miljon
Leif Öhgren har investerat en miljon kronor i bilparken och i den verkstad han byggt, där fordonen ska servas med bland
annat däckbyten.
- Detta har blivit en omfattande verksamhet som jag egentligen inte vill hålla på med, men jag vill följa reglerna och arbeta seriöst mot de Thailändare som kommer, säger Leif Öhgren.
Men har de körkort?
- Javisst. De kör på internationella körkort, säger Leif Öhgren, som förklarar att han är noga med att bilarna är i ordning.
Ställs på
När bärsäsongen kommer ställs bilarna på.
- De är skattade, besiktade och försäkrade innan de får rulla iväg, säger Leif Öhgren.
Han och Skogsbärbranschens ordförande Morgan Tjernberg i Östersund tycker att branschen fått oförtjänt dåligt rykte kring rubriker som handlat om att företagen använder utländsk arbetskraft och att den tvistar med Skatteverket om arbetsgivaravgifter och skatt.
Leif Öhgren driver ett skattemål som ligger vilande och som handlar om huruvida Leif Öhgren ska betala arbetsgivaravgift och skatt för bärplockare som var här under 2003 och 2004. Målet vilar i avvaktan på att det ska komma prejudicerande
domar i andra liknande fall.
Leif Öhgren köper in 1 000 ton bär varje höst. Under tre månader omsätter bärhanteringen 20 miljoner kronor.
- 2007 gav några hundratusen i resultat och jag investerar varje krona, säger Leif Öhgren, som tycker det är bra att det finns en kontroll av bärbranschen.
- Jag välkomnar polischefen i Norrbottens besked om att syna bärbranschen. Det är bra att vi får bort oseriösa aktörer på marknaden. Men de borde också syna verksamheten inom den gråzon som finns kring dem som kommer hit på felaktiga grunder.
- Vi som lever under krav att arbeta med de som kommer hit på arbetsvisum är lätta att
kontrollera. Men vad gör myndigheterna med de som förstör för oss som vill jobba seriöst?
Bemanningsföretag
Det blev en riksdiskussion
förra året när Skatteverket uppmanade bäruppköparna att anlita utländska bemanningsföretag för att slippa betala svenska avgifter. Det gör Leif Öhgren.
- Jag följer Skatteverkets
rekommendation där jag har avtal med bemanningsföretag som anställt bärplockarna. Bemanningsföretaget står för de sociala kostnaderna i hemlandet. Min skyldighet som jag tecknat avtal kring, är att jag ska se till att de som kommer har ett bra boende, mat och bil och det senare har alltså gjort att jag skapat ett
speciellt system för hur jag
sköter bilparken, säger Leif
Öhgren.
Morgan Tjernberg pekar, när det gäller fordonen, på att upplägget är att bemanningsföretaget hyr bilarna i det här fallet av Leif Öhgren. Sedan får bärplockarna betala för bilen genom avdrag på lönen.
- Det är så av rent skattetekniska skäl. Vi får inte ge en sådan förmån till bärplockarna, säger Morgan Tjernberg, och berättar att detta med bilar inte gäller bärplockarna från
öststaterna.
- Nej. De tar sig hit i egna bilar för att plocka bären.
SBIF:s krav på bäruppköpare
All inbjudning av utländska bärplockare ska ske utifrån gällande lagstiftning i
Sverige och i plockarens hemland.
All information till plockare ska finnas på plockarens modersmål samt svenska.
Bäruppköparen ska kunna visa att denne har skriftligt avtal med köpare som kan vara ett grossist- eller
bärförädlingsföretag.
Bäruppköpningsföretaget ska uppvisa att det har tecknat försäkring för de plockare som kommer.
Bäruppköpningsföretaget ska lämna namn, adress och telefonnummer till SBIF:s styrelse på de plockare som kommer och det ska redovisa plats för boende, reservboende, tillgång till bilar och det ska presentera en budget för verksamheten.
Bäruppköpingsföretaget är också skyldigt att redovisa vilka kostnader plockaren haft för att komma och kostnader under sin vistelse i Sverige.
Bostad: Leif Öhgrens bärplockare bor i rum med lägst vandrarhemstandard med 2 - 4 personer i varje rum. Några bor i lägenhet, några i Västerbotten bor i en skola omgjord till vandrarhem.
Lön: Leif Öhgren uppger att lönen fastställs i avtal mellan bemanningsföretaget/bärplockarna där
exempelvis DOE (Department of Employment) i Thailand kontrollerar lönesättningen. Enligt uppgift hade Öhgrens bärplockare i genomsnitt 20 000 svenska kronor med sig hem efter kostnader för boende och bilar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om