Bärplockning har inte ersatt tiggeriet

Strömnäskyrkans försök att få tiggande EU-migranter att försörja sig på bärplockning har ännu inte gett något resultat.– Vi har inte gett upp hoppet att om att få dem att komma ifrån tiggeriet, säger kyrkans ordförande Berndt Essebro.

Foto:

PITEÅ2015-09-06 05:00

I mitten av augusti berättade PT om Strömnäskyrkan och Berith Kalanders engagemang för att lära rumänska romer att plocka blåbär. Förhoppningen var att gatutiggeriet skulle ersättas med bärplockning under hösten.

– Det känns väldigt bra om vi kan hitta ett alternativ för att hjälpa dem att komma ifrån tiggeriet. Jag tror att du växer som människa om du kan tjäna dina egna pengar, sade Strömnäskyrkans ordförande Berndt Essebro.

Inte lyckats än

Men den familjegrupp som följde med till skogarna runt Karlberg fortsatte inte med bärplockning efter försöket. Strömnäskyrkan tog då med en ny grupp till Degerberget den 24 augusti. Men även där var intresset svalt.

– Än har vi inte lyckats få igång det som förhoppningen var. Jag träffade en av romerna dagen efter och han pekade på sig själv och sade solo. Det var bara han som var intresserad. Jag vet inte vad orsaken är, säger Berndt Essebro.

Omtag med lingon

EU-migranterna har berättat att de kan få ihop 300 kronor per dag på att tigga. För att tjäna samma pengar i bärskogen måste de plocka ungefär 25 kilo blåbär eller upp till 30 kilo lingon. Berndt Essebro tror att många tiggare är ovana vid att gå i skogen och avskräcks av den hårda arbetsinsatsen.

– Efter första dagen har du ont i ryggen och är trött. Det är en tröskel att ta sig över om man är van att sitta utanför Ica. Man skulle haft en arbetsledare som följer med dem tills dess att de ser att det börjar ge intäkter, säger Berndt Essebro.

Han berättar att Strömnäskyrkan inte har gett upp hoppet.

– Men nu går blåbärssäsongen mot sitt slut och vi får se om vi gör något omtag med nya grupper när lingonsäsongen drar igång på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!