Numera arbetar Chelar två månader varje år åt Fobi Partner som ägs av Leif Ögren i Långnäs.
- Jag är lycklig att jobba åt honom, ler Andri Skaists och öser beröm över sin svenske arbetsgivare.
Gruppledare
Själv kör han bland annat en av lastbilarna där alla bär samlas in. Det är också Skaists som sköter invägningen.När PT träffar honom utanför Kolergården rullar bilarna med bärplockare in från skogen. Men trots att klockan börjar närma sig 20.00 på kvällen befinner sig många fortfarande ute markerna.
- Det är upp till var och en att bestämma hur mycket de vill arbeta. Men många vill ju passa på att tjäna så mycket som möjligt, säger Skaists.
Utöver transport och invägning är han även gruppledare för de 30-talet ukrainska bärplockarna i Koler. Med ryska som gemensamt språk kommunicerar de lättsamt med varandra.
Bra början
Andrej Skaists fungerar också som tolk till andra, bland annat PT, genom att översätta ryskan till engelska.Stämningen är god. Det pratas och skrattas även om en del gnider ryggen efter hård dag i skogen.
- De trivs väldigt bra här på Kolergården. Det är en fin förläggning med alla bekvämligheter.
I skogarna runt Koler finns också relativt gott om blåbär. Skaists uppskattar skörden till i genomsnitt 50 kilo per bärplockare och dag.
- Det är väldigt bra för att vara första veckan. Det tar ju alltid ett tag att lära känna markerna här ikring. Om någon vecka ligger nog snittet på 80 kilo per dag, tror Skaists.
Bra netto
Med ett kilopris på tolv kronor innebär det välkomna slantar för bärplockarna. Hemma i Ukraina är lönen med svenska mått mätt låg. En man berättar via Skaists till PT att hans månadsinkomst ligger runt 200 dollar. Det motsvarar knappt 1 400 kronor med dagens valutakurs.- Här kan de tjäna cirka 2 000 dollar i månaden på bärplockning. Så självklart innebär det här en möjlighet att stärka familjens kassa.
En del av intäkterna försvinner förstås till bensin, mat och övriga omkostnader. Dessutom betalade de ukrainska bärplockarna för boendet redan före resan till Sverige. Men ett hyfsat bärår, som denna säsong verkar bjuda på, blir nettot ändå riktigt bra för de allra flesta.
Fångade storgädda
En eller par dagar per vecka besöker bärplockarna Piteå eller Luleå för proviantering och lite shopping. Stadsbesöken innebär också litet avkoppling och vila.Annars ägnas ledig tid till trevlig samvaro, bad, fiske och framförallt vila.
Zackarodny Roman drog för övrigt upp en gädda på 8,1 kilo ur Kolerträsket härom kvällen. En riktig krokodil. Det gigantiska fiskhuvudet har han sparat som souvenir.
- Nu fortsätter jakten på rekordet. Kanske är det någon som lyckas kroka en gammelgädda på över tio kilo innan bärsäsongen är över, skrattar Andri Skaists.