Sommaren 2013 fick migrationsverket in 6 509 ansökningar om tillstånd för utländska arbetare som vill plocka bär i Sverige. 2017 är den siffran nere på 3 145. Det är 200 ansökningar färre än 2016. Bäruppköparen Leif Ögren har arbetat med thailändska bärplockare sen 12 år tillbaka. Han får frågan om han upplever att intresset minskar, och enligt honom är det inte frågan om bara upplevelsen, utan det är hårda fakta. Att bärpriserna är för låga och att branschen håller på att dräpa ut sig själv.
– Den här utvecklingen är inte hållbar. Intjäningsmöjligheterna är för låga och riskerna för höga. Vi har hamnat i en situation där många slutar och väljer andra alternativ som inte är förenade med samma utgifter. Det kostar trots allt en månadslön för dem att komma hit, säger Leif Ögren.
Utöver själva resan har nya regler för arbetarna skapat en marknad för mellanhänder som också vidare driver ner vad bärplockarna faktiskt får behålla av det de tjänar in.
– Vår strävan var att inte ha några mellanhänder. Nu är det en mellanhand i Thailand som ska förmedla dem hit och som också kostar pengar. I Finland kommer de som turister och klarar sig bättre. Där har man en garanti om att de ska ha kvar 30 euro om dagen efter omkostnader. Det fungerar bättre än det system vi har i Sverige.
I dag säljer man bären för nästan halva priset mot för vad man gjort för bara några år sedan. Samtidigt säger Leif Ögren att priset för en syltburk inte har förändrats.
– Det är vi och bärplockarna som lägger ut pengarna och tar alla risker. Det är de som inte tar några risker alls som tjänar pengarna, de som köper när det redan är plockat. I mina ögon är det alltid de som tar riskerna som ska ha ersättningen, säger Leif Ögren.
Bärbranschen är i ett underligt läge. De senaste fem åren har varit rekordår för blåbär och på grund av tillgången har också priset pressats ner, inte bara för Leif Ögren. De stora aktörerna har kunnat köpa på sig stora lager av billiga bär och kan pressa priserna ytterligare.
– Därför kan de vara tuffa mot oss och plockarna. De har en buffert. Skulle det bli ett väldigt dåligt år så skulle priserna gå upp. Men blir det ett dåligt år så kommer någon få betala för det också och det kommer inte vara till exempel Axfood, Coop, Ikea eller Ica, säger Leif Ögren.
Han menar att bärbranschen är i ett knepigt läge. Så länge det är rekordskördar tjänar plockarna för lite och när det kommer ett dåligt år så måste man kunna klara av det på något vis.
– Sen året efter det kommer man att kunna ta taktpinnen igen. Det är en bransch som inte är i balans, säger Leif Ögren.