Helena Bergström har jobbat med barnsjukvård och barnhälsovård i många år och en av hennes arbetsuppgifter på Cederklinikens barnavårdscentral är att ge barn vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin. Hon säger att de allra flesta föräldrar låter vaccinera sina barn men att det förekommer att man låter bli.
– När ett barn skrivs in som nyfödd på bvc så informerar vi föräldrarna och erbjuder barnet att ta del av det svenska barnvaccinationsprogrammet, säger hon.
Helena Bergström har aldrig under sina år som barnsjuksköterska kommit i kontakt med mässling och hon är orolig över hur sjukdomen sprider sig i Europa.
– Spridningen har ökat markant och Folkhälsomyndigheten har skärpt rekommendationerna för vaccination mot mässling inför resor även inom Europa. Barn kan få vaccin från tidigast sex månaders ålder och ska man ut och resa med barn ska man inte göra det med ovaccinerat barn, att göra det är att utsätta barnet för en stor risk. Mässling är en allvarlig sjukdom som kan ge svåra följdsjukdomar och i vissa fall leda till döden.
Hon tror att många i Sverige lever i falsk trygghet om att många farliga sjukdomar vaccinerats bort.
– Pandemin och kriget i Ukraina har medfört att vi nu ser att dessa sjukdomar börjar dyka upp igen då många länder inte klarat av att upprätthålla sina hälsoförebyggande arbeten. Många andra länder har inte samma vaccinationsgrad som Sverige, säger hon.